marți, 3 mai 2011

Timişoara / Biserica din Küttl, iluminată arhitectural


În aceste zile a fost finalizată simularea pentru Biserica ortodoxă din Iosefin (Piaţa Küttl), fostă Sinaia, fosta Catedrală ortodoxă, realizată în cadrul programului privind iluminatul arhitectural, catedrală care a avut ca model Sfânta Sofia din Istanbul.
Patrimoniul Timişoarei cuprinde clădiri istorice, monumente, biserici emblematice, repere importante în viaţa social-culturală a oraşului, cu o istorie impresionantă. Primăria a demarat un program nou de punere în valoare a acestora prin realizarea iluminatului arhitectural, care să evidenţieze estetica lor. A fost preluat modelul marilor capitale ale lumii, în care sunt iluminate în mod special podurile, clădirile istorice şi monumentele. Pentru realizarea iluminatului arhitectural se utilizează mai ales aparate de iluminat cu LED-uri, care rezolvă în mod armonios evidenţierea detaliilor constructive ale construcţiei, la un consum de energie electrică redus.
Obiectivele la care a fost realizat deja iluminatul arhitecturalsunt: Biserica ortodoxă de pe str. Dej, Biserica romano-catolica din Piaţa Bălcescu, Biserica Martirilor de pe str. Salcâmilor, biserica ortodoxă de pe str. Ştefan cel Mare, Monumentul Fecioara Maria din Piaţa Maria, Podul Decebal, Podul Tinereţii, Podul Traian.
Se va continua programul de punere în valoarea a arhitecturii deosebite a unor monumente, printr-un iluminat special, multe dintre acestea putând fi socotite ca fiind şi obiective turistice ale oraşului:Biserica ortodoxă din Iosefin(Piaţa Küttl), Biserica Mizericordienilor (greco-catolică) din Piaţa 700, Biserica Piaristă, Biserica sârbească din Piaţa Traian şi Biserica ortodoxă Sfântul Ilie din Fabric.