duminică, 5 iunie 2011

Timişoara / Capitala alămurilor în Europa de Est

Concursul internaţional de alămuri din Timişoara este unic în Europa de Est şi a ajuns la cea de-a III-a ediţie în acest an, derulându-se odată la doi ani. Faţă de anii trecuţi, concursul din acest an va reuni, în premieră, toată familia de instrumente de alamă şi va beneficia de prezenţa a 23 de participanţi, dintre care 9 sunt veniţi de peste hotare.
Deschiderea oficială a concursului va avea loc la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, în sala "ORPHEUM", în 6 iunie 2011, la ora 10, pentru ca decernarea premiilor şi Concertul de Gală al Laureaţilor va avea loc în data de 11 iunie, de la ora 20, sala de spectacole a Operei Naţionale din Timişoara, cu acompaniamentul Orchestrei Operei Naţionale.
Organizat de Asociaţia neguvernamentală Romanian Brass Society, Director artistic fiind Sergiu Cârstea, concursul se va desfăşura în trei etape, ca şi la celelalte ediţii, cu un juriu selectat din personalităţi din lumea muzicală internaţională, şi se adresează tinerilor instrumentişti cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, constituindu-se în primul rând într-o rampă de lansare a instrumentiştilor români care nu prea au posibilitatea de a frecventa concursuri internaţionale extrem de costisitoare.
Deţinătorul premiului I va avea posibilitatea de a susţine un recital în cadrul concertelor organizate la Ateneul Român din Bucureşti de către Fundaţia "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov".
Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, având ca parteneri Opera Naţională din Timişoara, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, Fundaţia "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov" şi Asociaţia Henri Tomasi, Franţa.