luni, 26 septembrie 2011

Timişoara / Radu Alexandru Nica este noul director adjunct artistic al Teatrului German

Echipei de conducere a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) coordonate de Lucian M. Vărşăndan i se alătură începând cu data de 1 octombrie a.c. regizorul Radu Alexandru Nica în noua sa calitate de director adjunct artistic. Născut în 1979, Nica a fost până în luna martie a acestui an regizor angajat al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, devenind apoi consultant artistic al TGST. A montat pe unele dintre cele mai importante scene din România, dar şi în Germania şi Statele Unite, obţinând numeroase premii. De curând a obţinut titlul ştiinţific de doctor, cu o teză despre istoria teatrului german din Transilvania.
Nouă în echipa teatrului este şi secretara literară Valerie Seufert. S-a născut la Heidelberg şi a studiat teatrologie, film şi media la Viena şi Lyon. Prima producţie la care Valerie Seufert semnează dramaturgia este montarea Urâtul, de Marius von Mayenburg.
De la Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional din Târgu Mureş vine la TGST începând cu 1 octombrie a.c. scenografa Ioana Smara Popescu, aceasta urmându-i în funcţie scenografului arh. Traian Zamfirescu, recent retras la pensie după o activitate de 37 de ani în slujba scenei germane. Popescu a semnat în stagiunile trecute scenografia ori asistenţa de scenografie a unor producţii ale teatrului, precum Cameristele, Omul invizibil, respectiv Shaking Shakespeare şi Mountainbikerii.
Trupa de actori a fost de asemenea îmbogăţită cu trei noi colegi: Anne-Marie Waldeck şi Alexej Cobeţ au absolvit studiile de actorie în limba germană la Universitatea de Vest din Timişoara, în vreme ce Silvia Török şi-a desăvârşit formaţia la Facultatea de actorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.
Prima premieră a noii stagiuni va vedea luminile rampei la 15 octombrie: Urâtul, de Marius von Mayenburg, ocazie cu care regizorul Theodor-Cristian Popescu şi scenografa Velica Panduru consemnează prima lor colaborare cu TGST. Începând cu a doua parte a lunii octombrie, teatrul va organiza un workshop-performance coordonat de coregraful Florin Fieroiu, în vreme ce Radu Alexandru Nica semnează în ianuarie 2012 regia celui de-al treilea proiect al stagiunii.
În luna octombrie teatrul înregistrează trei prezenţe festivaliere: la Festivalul „Underground” de la Arad, la Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale de la Gheorgheni şi la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti.
În zilele de 13 şi 14 noiembrie 2011, scena germană timişoreană va găzdui două reprezentaţii ale Teatrului din Biel-Solothurn (Elveţia), în cadrul unei serii de manifestări prilejuite de aniversarea centenarului relaţiilor diplomatice dintre Elveţia şi România. Proiectul este realizat în colaborare cu Ambasada Elveţiei la Bucureşti.
Tot în luna noiembrie 2011 va fi reluat în repertoriul teatrului spectacolul Judecata, de Barry Collins, în regia lui Alexander Hausvater, scenografia lui George Petre şi cu muzica lui Dan Simion.
Cu privire la celelalte premiere ale stagiunii, se poartă discuţii cu artişti din ţară şi străinătate care urmează să colaboreze în viitorul apropiat cu scena germană timişoreană, ca de pildă regizorii Radu Afrim şi Bocsárdi László, scenografii Iuliana Vâlsan, Bartha József, Dobre-Kóthay Judit şi compozitorul Vlaicu Golcea. Stagiunea 2011/2012 urmează a se încheia în luna iulie 2012 cu o dramatizare după proza Ţinuturile joase, de Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz şi cu scenografia lui Helmut Stürmer.