sâmbătă, 9 iulie 2011

Timişoara / Cum va arăta Centrul Intermodal Johnny Weissmuller?

Adetim a postat pe site Masterplanul Centrului Intermodal Johnny Weissmüller , proiectat de către PLANCONTROL , în ceea ce priveşte zona de 100 hectare pe care se va ridica Platforma intermodală Johnny Weissmuller de lângă Timişoara, mai exact la Remetea Mare.

Motivaţia platformei intermodale o constituie faptul că cea mai mare parte a bunurilor de consum europene sunt produse în Orientul Îndepărtat şi transportate în Europa prin Marea Mediterană.
Un traseu mai scurt de aprovizionare, prin Marea Neagră şi portul Constanţa, înseamnă un mod mult mai rapid şi mai ieftin de mărfuri de transport.
Cum axa de transport principal în Europa de Est, existentă sau în construcţie, trece prin Timişoara şi judeţul Timiş, Timişoara situându-se la jumătatea distanţei dintre Constanţa şi Viena, fiind şi principalul oraş din zona de cooperare economică Dunăre-Criş-Mures-Tisa , Timişoara are numeroase legături rutiere şi feroviare pentru întreaga regiune.
100 Ha de spaţiu pentru logistică, producţie şi depozitare, cu încă 1000 de hectare disponibile de jur împrejur, cu acces rapid la coridorul IV pan-european, Centrul Intermodal Johnny Weissmuller este deocamdată doar un proiect.

Timiş / Centenarii Lugojului vor primi un tort, un buchet de flori şi 1000 de lei de la Consiliul Local

Consiliul Local al municipiului Lugoj va supune votului în plen proiectul de hotărâre privind acordarea premiului şi a diplomei de fidelitate pentru cuplurile din Lugoj care au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă, a premiului şi a diplomei de excelenţă pentru persoane cu vârsta de peste 90 de ani, precum şi a premiului şi a diplomei ,,Vârsta de aur" pentru persoanele care împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani.
Premiul de fidelitate, ca şi cel de excelenţă, va consta în acordarea unei sume de 300 lei.
Premiul pentru ,,Vârsta de aur" va consta în acordarea unui tort şi a unui buchet de flori în valoare totală de 100 lei şi a unei sume de 1.000 lei.

Lausanne / Tribunalul Sportiv va face audieri în 13-14 iulie

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), se arată într-un comunicat de presă, a înregistrat apelurile cluburilor Fotbal Club Timisoara SA ( împotriva UEFA şi Federaţiei Române de Fotbal ), precum şi ale CS FC Bihor Oradea şi Fotbal Club Gloria 22 Bistriţa împotriva Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal.
Astfel, s-a convenit continuarea cu apelurile lor într-un mod accelerat, recursurile fiiind audiate de urgenţă înainte de începerea sezonului 2011/2012 din Liga I a campionatului românesc, la 22 iulie 2011. Un calendar de procedură a fost stabilit cu acordul părţilor pentru a permite schimbul de observaţii scrise care urmează să fie finalizat la începutul săptămânii viitoare şi audierile care va avea loc la TAS la 13 şi 14 iulie 2011. O decizie este de aşteptat să fie emisă până la 22 iulie 2011.

Timişoara / Conferinţa dedicată dezvoltării Banatului sârbesc şi românesc

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în calitate de partener în cadrul Proiectului „Ințiativă transfrontalieră pentru activități de cercetare, dezvoltare și cooperare între instituții din domeniul educațional, economic și științific din Banatul istoric, ca și contribuție la îmbunătățirea competitivității și identității regionale, în concordanță cu standardele Uniunii Europene”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România–Serbia, organizează, în perioada 13 – 14 iulie 2011, la Kovačica (Serbia), o misiune economică de participare la Preparational Conference, 14 iulie 2011, de la ora 11, la Centrul de Afaceri si Recreere RELAX.
Teme prezentate în cadrul conferinţei sunt legături istorice şi tradiţionale între Banatul sârbesc şi Banatul românesc, economia Banatului istoric, oportunităţi şi activităţi de cercetare şi dezvoltare.
Temele vor fi susţinute de Prof. dr. Slavica Nikolic, Facultatea de Ştiinţe Tehnice, Universitatea din Novi Sad, Conf. dr. Slobodan Adzic, Facultatea de Management, Universitatea din Novi Sad, Dr. Dragovan Milicevic, reprezentant Compania ADM Consulting Vrsac, Prof.univ.dr. Marcel Tolcea, Universitatea de Vest Timişoara.
Conferinţa este dedicată dezvoltării Banatului sârbesc şi românesc prin dialoguri şi comunicare între actorii interesaţi de dezvoltare economică regională, instituţiile educaţionale, ştiinţifice şi de cercetare, universităţi, organizaţii neguvernamentale şi agenţi economici, precum şi modalităţii de definire pentru îmbunătăţirea competitivităţii regionale.
Participarea este gratuită, serviciile de transport, cazare, cină şi participarea la conferinţă fiind asigurate prin proiect.
Proiectul este derulat de CCI Pančevo în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Fundația pentru Cultură și Educație “Ioan Slavici” Timișoara și camerele economice regionale Kikinda și Zrenjanin.
Înființarea unui Centru pentru Dezvoltarea Economică a Regiunii Banat cu sediul principal la Pancevo și o filială la Timișoara, crearea unui Club de afaceri româno-sârb, organizarea de evenimente economice și științifico-educative (expoziții-târguri, seminarii, conferințe), acordarea de servicii de consultanță și advocacy privind aspecte de import–export, proceduri vamale, certificate de origine, tranzacții financiare etc. sunt principalele obiective pe care le vizează acest proiect.
Informaţii suplimentare la tel. 0374160949, 0256/490771, e-mail: rafaela.colban@cciat.ro, Rafaela Colban, consilier DRE.

Timişoara / Teatrul Studenţesc Thespis, 46 de ani de existenţă

Luni, 11 iulie 2011 (de ziua iniţiatorului şi mentorului Thespis - regretatul Diogene V. Bihoi), de la ora 19, Teatrul Studenţesc Thespis aniversează 46 de ani de existenţă, prilej de reunire a membrilor mai vechi sau mai noi ai trupei din care, de-a lungul timpului, au făcut parte sute de oameni, care acum sunt răspândiţi pe toate continentele şi activează în toate domeniile (unii în teatru, unii în show-bussines, unii în media, unii în medicină, unii în ştiinţele umaniste, alţii ingineri, ...).
Cu toţii împart amintirea anilor petrecuţi în laboratorul uman şi teatral al Thespis-ului. Îi amintim doar pe câţiva din cei care şi-au legat numele de Thespis la un moment dat al vieţii lor, respectiv pe cei care au continuat pe drumul teatrului, alături de iniţiatorul şi mentorul Diogene ”Lelu” Bihoi (1947 - 2002): Victor “Ţache” Ţintoi, Armand Calotă, Florin Călinescu, Sabin Popescu, Doru Iosif, Doru Maniu, Ilie Stepan, Lucia Preda, Mirela Puia, Patricia Nedelea, Filip Odangiu, Ioana Barbu, Ciprian Alexandrescu, Traian Şoimu, Ioana Iacob, Ovidiu Mihăiţă, Christine Cizmaş, Ioan Codrea, etc...
Se vor degusta amintiri şi un vin bun, se va proiecta un material filmat cu Lelu Bihoi, în final având loc un spectacol din ultima stagiune Thespis, Farmacia de Salahhé. Aniversarea are loc la Casa de Cultură a Studenţilor, studioul 202 “Lelu Bihoi”.

vineri, 8 iulie 2011

România / FRF dixit: FC Timişoara va juca în Liga a 2-a

"Din respect față de orașele în cauză și față de suporterii echipelor respective, s-a decis ca, retrogradate din Liga I din cauza refuzului de acordare a licenței, SC FC Timișoara SA și AFC Gloria 1922 Bistrița (care nu au solicitat licență pentru Liga a 2-a) să fie admise în ediția 2011-2012 a campionatului Ligii a 2-a" - aşa sună una dintre deciziile de la ședința Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, care a avut loc azi, 8 iulie, la Casa Fotbalului.

Timişoara / Mircea Sandu îl declară persona non grata pe Marian Iancu

Azi, 8 iulie a.c., a avut loc, la Casa Fotbalului, o nouă ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, care a hotărât, printre altele, şi a aprobat, cu 10 voturi pentru și două împotrivă, solicitarea președintelui Federației Române de Fotbal, de a propune Adunării Generale a FRF declararea ca persona non grata a domnului Marian Iancu.
Iată conţinutul integral al solicitării lui Mircea Sandu:
................................................
07 iulie 2011
Către
Comitetul Executiv al FRF
Re:
Sancţiuni aplicabile domnului Marian IANCU
Stimaţi Domni,
Având în vedere prejudiciile de imagine aduse Federaţiei Române de Fotbal şi fotbalului românesc prin declaraţiile date mass-media de natură a aduce atingere onoarei şi reputaţiei mai multor oficiali,
În temeiul dispoziţiilor art.28 din Regulamentul de aplicare a Statutului FRF, “La propunerea Comitetului Executiv, Adunarea Generală a FRF poate hotărî, cu efect imediat și consecințele prevăzute în Regulamentul disciplinar, declararea unui oficial “persona non grata” – persoană neagreată în structurile fotbalului - în situația în care acesta încalcă grav statutul și regulamentele FRF sau, prin comportamentul său ofensator, faptele și acțiunile întreprinse aduc atingere imaginii și prestigiului Federației Române de Fotbal, fotbalului românesc în general.”, coroborate cu dispoziţiile art. 55 alin. 2 lit. j din Statutul FRF cu privire la sancţiunile aplicabile persoanelor fizice.
Menţionăm că declaraţiile de natură a aduce prejudicii de imagine Federaţiei Române de Fotbal şi fotbalului românesc sunt numeroase, iar sancţiunile discplinare pronunţate împotriva domnului Marian IANCU nu au avut efectul de a-l determina pe acesta să înceteze declaraţiile jignitoare şi calomnioase la adresa oficialilor, arbitrilor şi chiar a antrenorilor şi jucătorilor.
Pentru toate cele de mai sus:
Solicităm Comitetului Executiv să propună Adunării Generale a FRF declararea ca persona non grata a domnului Marian IANCU.
Preşedinte FRF,
Mircea SANDU
..................................................

Timişoara / Dosarul lui Telescu Gheorghe a ajuns la tribunal

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie informează că procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus, prin rechizitoriu, la data de 27.06.2011, trimiterea în judecată a inculpatului TELESCU GHEORGHE sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (11 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (9 acte materiale).
Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul, în perioada 2004-2009, a desfăşurat mai multe activităţi infracţionale prin care, în numele mai multor societăţi comerciale, cu prilejul încheierii şi derulării contractelor, i-a indus în eroare pe reprezentanţii a 11 societăţi comerciale. Ca mod de operare, inculpatul emitea titluri de plată care nu puteau fi decontate, pentru care nu exista disponibilul necesar sau în numele unor societăţi pe care nu le reprezenta, astfel încât să-i determine pe reprezentanţii respectivelor societăţi comerciale să fie de acord cu încheierea sau executarea contractelor.
Aceste acţiuni ale inculpatului au avut ca urmare producerea unor prejudicii în cauză în valoare de peste 200.000 lei.
De asemenea, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în luna iunie 2008, inculpatul s-a prezentat de nouă ori la o societate comercială, unde, folosindu-se de numele unui reprezentant al unei societăţi comerciale, a încheiat un contract de vânzare-cumpărare în baza căruia a ridicat mărfuri în valoare de 169.389 lei, semnând în dreptul numelui acestuia şi emiţând un bilet la ordin pe care l-a semnat cu numele anterior menţionat.
Dosarul a fost trimis Tribunalului Timiş.

Timişoara / 557 locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.889 locuri de muncă, în săptămâna 8-14 iulie 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.735; Cluj - 746; Iaşi- 617; Timiş- 557; Arad- 416; Hunedoara- 406; Constanţa- 334; Călăraşi- 331; Harghita- 321; Sibiu- 312; Bihor- 241; Vâlcea- 229; Ilfov- 225; Tulcea- 209; Vrancea- 193; Maramureş- 182; Neamţ- 179; Bistriţa-Năsăud- 177; Braşov- 174; Bacău-170; Vaslui- 164; Mureş- 151; Buzău- 144; Teleorman- 143; Satu Mare- 136; Gorj- 133; Sălaj- 127; Olt- 120; Dâmboviţa- 118; Argeş- 115; Brăila- 110; Prahova- 103; Suceava- 97; Alba- 83; Galaţi- 78; Dolj- 63; Giurgiu- 55; Botoşani- 52; Ialomiţa- 51; Covasna- 37; Mehedinţi- 33, Caraş-Severin- 22.
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 710 locuri de muncă, după cum urmează: ingineri şi subingineri (inginer mecanic - 33, inginer construcţii civile, industriale şi agricole- 20, inginer nave- 12, alţi arhitecţi, ingineri şi asimilaţi- 10, inginer productie- 8, inginer retele electrice 5, inginer chimist 3 locuri de munca, etc.), programator - 60, asistent medical generalist- 34, consilier financiar-bancar -18, consilier economist in management - 8, manager proiect informatic 5, medic veterinar 3 locuri de munca, etc. Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 9.179 locuri de muncă.

CLICK AICI pentru Firme. Adrese, Telefoane, Posturi, Locuri vacante

România / Peste 1,9 milioane de euro la Loto 6/49

La jocul Loto 6/49 se inregistreaza un report de peste 1,9 milioane de euro
La jocul Joker se inregistreaza un report de peste 1,1 milioane de euro
La jocul Noroc se inregistreaza un report cumulat de peste 481.000 de euro.
Duminica, 10 iulie, vor avea loc, incepand cu ora 19:00, in cadrul emisiunii “Lozul cel Mare”, noi trageri Joker, Noroc Plus, Loto 5/40, Super Noroc, Loto 6/49 si Noroc.
In urma tragerii de joi, 7 iulie, la categoria I a jocului Loto 6/49 se inregistreaza un report in valoare de peste 1,9 milioane de euro (8.129.814,38 lei).
La categoria I a jocului Joker se inregistreaza un report in valoare de peste 1,1 milioane de euro (4.879.155,47 lei).
La jocul Noroc se inregistreaza un report cumulat de peste 2.026.136,22 de lei. Cea mai mare suma reportata este cea de la categoria N-3, 1.117.368,57 lei, urmata de categoria I cu 411.464,08 lei, categoria N+3 cu 324.632,35 lei, categoria a II-a cu 130.828,58 lei si categoria a III-a cu 41.842,64 lei.
La jocul Loto 5/40 , la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de peste 190.258,88 lei.
La jocul Super Noroc, la categoria I, se inregistreaza un report in valoare de 57.819,44 lei, iar la jocul Noroc Plus, la categoria I se inregistreaza un report in valoare de 55.431,64 lei.
Duminica 10 iulie va avea loc cea de-a III-a etapa a jocului de loterie pasiva “Loteria Marea Neagra” !
Evenimentul va avea loc incepand cu ora 16, pe plaja Casino din Mamaia. Invitatii speciali ai evenimentului sunt: Gheorghe Gheorghiu, Maria Ciobanu, Diana Antonica, Alexandra Ruje .
La acest joc se acorda 663 de castiguri in valoare totala de 690.000 de lei
La fiecare din cele 10 etape ale jocului, care vor avea loc in fiecare duminica, in intervalul 26 iunie – 28 august, vor fi efectuate cate 66 de extrageri, dupa cum urmeaza:
-50 de castiguri a cate 100 lei fiecare
-10 castiguri a cate 500 lei fiecare
-5 castiguri a cate 5.000 lei fiecare
-1 castig in valoare de 10.000 lei fiecare
La Tragerea Finala care va avea loc in cadrul celei de-a 10-a etapa, in data de 28 august, vor fi extrase cele 3 castiguri a cate un autoturism fiecare.
Biletele de joc pot fi achizitionate din orice agentie loto, iar taloanele de joc trebuie depuse in urnele special amenajate din agentii.
In primele sase luni ale anului 2011, Loteria Romana a acordat peste 3,2 milioane de premii in valoare totala de peste 90 milioane de euro.

România / Campionul mondial Lucian Bute, gata să-l bată măr pe francez

Boxerul român Lucian Bute, campionul mondial IBF, şi challengerul său, Jean-Paul Mendy, au trecut cu succes examenul cântarului oficial, desfăşurat vineri la Hotel Marriott, cu o zi înainte de gala "Campion pentru România", care va avea loc la pavilionul Romexpo din Capitală.
Lucian Bute a cântărit 76,150 kg, cu doar 50 de grame mai puţin decât limita categoriei super-mijlocie (76,200 kg), în timp ce Mendy s-a încadrat mult mai uşor în categorie, cu 75,300 kg.
Campionul român este neînvins în carieră, câştigând toate cele 28 de meciuri disputate până acum ca profesionist. Nici adversarul său nu a cunoscut până acum înfrângerea, francezul având în palmares 29 de victorii şi 1 egal.
Cântăreaţa Andra va intona imnul naţional înaintea partidei dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, contând pentru titlul mondial în versiunea IBF, la categoria supermijlocie, în cadrul galei programate la 9 iulie la Romexpo, ce va fi transmisă în direct de Pro TV.
Lucian Bute şi-a apărat cu succes titlul mondial IBF la categoria supermijlocie pentru a şaptea oară consecutiv, după ce l-a învins pe irlandezul Brian Magee, prin KO tehnic în repriza a zecea, într-un meci disputat, în data de 20 martie, la Centre Bell din Montreal.

Timişoara /Centru de inginerie de 20 de milioane de euro la Continental

Continental a pus vineri (8 iulie) la Timisoara piatra de temelie pentru un nou centru de inginerie si laboratoare de testare – investitie de 20 milioane euro cu o suprafata de 30.000 metri patrati (mp). Noua investitie vine in completarea unui centru de inginerie pe care Continental il are deja in Timisoara, in care lucreaza 1.800 de oameni, informează 0-100.hotnews.ro.
“Evenimentul de astazi este un semn al angajamentului nostru fata de Romania si domonstreaza importanta noastra pe harta Continental. Aceasta cladire ofera oportunitatea unei dezvoltari viitoare, in prezent centrul de inginerie din Timisoara avand 1.800 de angajati”, a declarat directorul general al cercetarii si dezvoltarii Continental in Romania, Christian von Albrichsfeld.
In Romania (la Timisoara, Sibiu si Iasi) Continental dezvolta produse pentru toate cele trei divizii ale grupului Automotive (Chassis&Safety, Interior si Powertrain), ca de exemplu: unitati de control al airbag-ului, sisteme de franare electronice, unitati de comanda a sasiului, sisteme de navigatie, unitati multimedia si radio, tahografe digitale, instrumente de bord, sisteme pentru managementul motorului, unitati de control pentru transmisie si pentru vehiculele hibride.
Din 1998-1999 si pana in prezent germanii de la Continental a investit in Romania 500 milioane euro si a generat in cei 11 ani de activitate peste 10.000 de locuri de munca.

România / Patru timişoreni se pregătesc pentru Cupa Mondială la Rugby din Noua Zeelandă

Lista Romaniei cuprinde 31 de nume, cu 1 mai mult decat numarul de jucatori care va merge la Cupa Mondiala.
Staff-ul tehnic a optat pentru un lot cu 17 jucatori pentru pachetul de inaintare si 14 pentu linia de treisferturi.
Gramada:
Linia I: Nicolae NERE (Steaua), Mihaita LAZAR (Aix en Provence), Silviu FLOREA (Bordeaux), Dragos DIMA (Blagnac), Paulica ION (London Irish), Marius TINCU (Perpignan), Bogdan ZEBEGA (Steaua), Andrei RADOI (Baia Mare)
Linia a II-a: Valentin URSACHE (Aix en Provence), Cristian PETRE (Saint Etienne), Valentin POPIRLAN (CSM Bucuresti), Cosmin RATIU (Dinamo)
Linia a III-a: Ovidiu TONITA (Perpignan), Mihai MACOVEI (Baia Mare), Daniel CARPO (Farul Constanta), Daniel IANUS (Steaua), Stelian BURCEA (Timisoara)
Treisferturi:
Mijlocasi la gramada: Lucian SIRBU (Millau), Valentin CALAFETEANU (Timisoara), Florin SURUGIU (CSM Bucuresti)
Mijlocasi la deschidere: Danut DUMBRAVA (Steaua), Ionut DIMOFTE (Baia Mare)
Centri: Csaba GAL (Baia Mare), Constantin GHEARA (Farul Constanta), Ionel CAZAN (Steaua)
Aripi: Catalin FERCU (Timisoara), Madalin LEMNARU (Timisoara), Stefan CIUNTU (Baia Mare)
Fundasi: Florin VLAICU (Steaua), Iulian DUMITRAS (Lourdes), Catalin NICOLAE (Farul Constanta)
Rugby World Cup 2011 Organizatorii Cupei Mondiale din Noua Zeelanda au anuntat ca au depasit pragul de 1.000.000 de bilete vandute. Valoarea totala depaseste un tichetelor 220 de milioane de dolari neo-zeelandezi.
Meciurile României la Cupa Mondială din Noua Zeelandă:
10 Septembrie 2011 / SCOTIA vs ROMANIA
28 Septembrie 2011 / GEORGIA vs ROMANIA
17 Septembrie 2011 / ARGENTINA vs ROMANIA
24 Septembrie 2011 / ANGLIA vs ROMANIA.

Timişoara / Şedinţă ordinară la Consiliul Local

Membrii Consiliului Local al Municipiului Timişoara au fost convocaţi în ŞEDINŢĂ ORDINARĂ, în data de 12 iulie 2011, de la ora 15, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara din B-dul C.D. Loga nr.1.
Iată ce proiecte de hotărâre figurează pe ordinea de zi:
1. Aprobarea Procesului –Verbal al Şedinţei extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Timişoara din data de 28.06.2011.
2. Interpelările consilierilor municipali.
3. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timişoara pe anul 2011.
4. Proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 176/31.05.2011 privind aprobarea contractării de către Municipiul Timişoara a unui împrumut în valoare de 4.312.610 lei, de la Ministerul Finanţelor Publice din veniturile obţinute din privatizare de către acesta.
5. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special împuternicitului Consiliului Local al Municipiului Timişoara în Adunarea Generală ordinară a Asociaţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiş.
6. Proiect de hotărâre privind transmiterea unor imobile – construcţii şi teren cu destinaţia de grădiniţe, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara în administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
7. Proiect de hotărâre privind trecerea unor imobile din domeniul public al Municipiului Timişoara în domeniul privat al acestuia şi transmiterea acestora în proprietatea Regiei Autonome de Transport Timişoara.
8. Proiect de hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Timişoara, la intenţia de înstrăinare a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, SAD nr.3, în suprafaţă de 32,66 mp., la preţul de 6.000 euro şi SAD nr. 4 în suprafaţă de 24,2 mp. la preţul de 5.000 euro, situate în imobilul din Timişoara, str. Iuliu Maniu nr.39.
9. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Actului Adiţional de prelungire cu un an a Convenţiei – anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 217/26.05.2009, încheiată între Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi Serviciul de Ajutor Maltez în România – filiala Timişoara.
10. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Reabilitarea Centrului de Zi pentru Copii cu Dizabilităţi Podul Lung Timişoara”, a Documentaţiei tehnico-economice şi a Analizei cost-beneficiu, precum şi a cheltuielilor legate de proiect ce revin Municipiului Timişoara, în vederea accesării fondurilor nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 aferent Axei prioritare 1. – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, Sub-domeniul:” Poli de creştere”.
11. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Timişoara în calitate de membru fondator la constituirea Asociaţiei „ Timişoara Capitală Culturală Europeană”.
12. Proiect de hotărâre privind revocarea alin.2 al art.3 din Anexa la Hotărârea Consiliului Local nr. 371/30.10.2007 – privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara.
13. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Amplasare Sediu PSD Timiş”, B-dul Republicii nr.12, Timişoara.
14. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „ Zonă locuinţe colective”, str. Ion Neculce nr. 13, Timişoara.
15. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Legalizare hală servicii şi depozitare în regim de înălţime P+1E parţial, conform O.U.G. nr. 7/2011 articolul VIII”, Calea Şagului nr. 171, Timişoara.

Timişoara / Trei zile de foc şi disconfort termic

Administratia Nationala de Meteorologie anunţă că sâmbătă, duminică şi luni vremea va fi călduroasă în toată ţara, iar în orele după-amiezelor indicele de confort termic (ITU) va depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi de podiş. Pe arii restrânse temperatura aerului va atinge valori maxime în jur de 36 de grade în vestul şi sudul teritoriului.

Timişoara / 37 de accidente de muncă în judeţul Timiş - locul 3 în ţară

Numărul accidentelor de muncă în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 625 persoane accidentate, dintre care 16 persoane mortal, cu 83,3% mai puţine faţă de perioada similară din 2010, conform informaţiiilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Un număr mare de accidentaţi în muncă s-a înregistrat în municipiul Bucureşti - 88 accidentaţi, Petroşani - 48 accidentaţi şi judeţele Timiş - 37 , Braşov - 34, Iaşi - 26, Mureş - 25, Constanţa -24, Cluj - 22.
Cele mai multe accidente mortale s-au înregistrat în învăţământ - 2 accidentaţi mortal, reprezentând 12,5% din totalul accidentaţilor mortal. Câte un accident mortal s-a mai înregistrat în industria alimentară, industria metalurgică, construcţii de clădiri, comerţ cu amănuntul etc.
Din punct de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 32,2%, urmate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-60 de ani, care au ponderea de 24% din totalul persoanelor accidentate pe primele 3 luni ale anului 2011.
De asemenea, persoanele din grupa de vârsta 50-60 de ani au procentul cel mai mare, de 31,2%, din totalul accidentaţilor mortal pe primele 3 luni ale anului 2011.

joi, 7 iulie 2011

România / Liga profesionistă de Fotbal a publicat programul turului Ligii I 2011/2012

Câinii latră, caravana trece. Cam aşa se poate rezuma ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. Şi asta pentru că Liga Profesionistă de Fotbal a dat publicităţii programul turului şi a primei etape din retur a campionatului LIGII I LA FOTBAL, EDIŢIA 2011/2012.
Iată cum arată prima etapă şi ... care sunt echipele care vor juca. Bineînţeles, nici vorbă de Timişoara...
ETAPA 1, VINERI, 22 iulie 2011

FC CFR 1907 CLUJ – FC ASTRA PLOIESTI
CS VOINTA SIBIU – FC STEAUA
CS MIOVENI – FC “U” CLUJ
FC RAPID – SC VASLUI
CS CONCORDIA CHIAJNA – FC SPORTUL STUD.
FC PETROLUL – FC OTELUL GALATI
FC CEAHLAUL P. NEAMT – CS PANDURII TG.JIU
FC BRASOV – CS GAZ METAN MEDIAS
FC DINAMO 1948 – FCM TG. MURES

CLICK AICI pentru PROGRAMUL COMPLET AL TURULUI LIGII I LA FOTBAL 2011/2012

Timişoara / Parcul Carmen Sylva a fost dotat cu gutui japonez

Parcul Carmen Sylva este situat în Cartierul Elisabetin, limitrof liniei de tramvai, fiind atestat cu acest nume în planul oraşului încă din anul 1936. În perioada comunistă, denumirea parcului a fost schimbată în Parcul Doina, această denumire fiind păstrată până în anul 2007. Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 493/18.12.2007 privind atribuirea de denumiri la parcuri, scuaruri şi locuri de joacă pentru copii din Municipiul Timişoara, s-a hotărât revenirea la denumirea istorică veche – Parcul Carmen Sylva.
Prima amenajare datează din 1912, când au fost introduse numeroase răşinoase, amenajările ulterioare vizând traseul de alei şi dotările de recreere. După vârstele arborilor existenţi se constată că introducerea masivă de vegetaţie a avut loc după anul 1940, de la primele amenajări păstrându-se până azi cca 30 de exemplare. Au fost identificate în teren un număr de 40 de specii de arbori şi arbuşti la o suprafaţă de 2 ha, dovedind o mare varietate compoziţională şi un fond vegetal valoros.
Stilul de amenajare al parcului este cel peisager, singurul element de regularitate fiind cele două alei paralele. Vegetaţia este dispusă în grupuri şi buchete de răşinoase şi foioase, creând alternanţa de soare şi umbră.
Având o suprafaţă totală de 20350 mp, Parcul „Carmen Sylva” (Doina) a fost amenajat cu gazon brazdă o suprafaţă de peste 15.000 mp, fiind instalat în prealabil un sistem de irigare automatizat care să asigure umiditatea corespunzătoare. De asemenea, a fost prevăzut şi un pavilion hexagonal din lemn, care poate fi utilizat pentru diverse reprezentaţii în aer liber, precum şi o fântână arteziană cu bazin semiîngropat şi jocuri de apă, cu funcţiune de recreere.
Locul de joacă pentru copii, cu o suprafaţă de peste 800 mp, cuprinde groapă de nisip, 4 căluţi pe arc, 4 balansoare, complex de tobogane, precum şi un complex de jocuri cu turn.
Au fost plantaţi peste 350 de arbori şi arbuşti, în principal conifere din specii valoroase, ca: Abies concolor (brad argintiu), Picea omorika (molid sârbesc), Juniperus horizontalis „Wiltonii”(ienupăr albăstrui), Thuja occidentalis „Tiny Tin” (thuja globuloasă), Pinus nigra (pin negru), Juniperus scopulorum „Sky Rocket” (ienupăr cu formă columnară). De asemenea s-au plantat arbori şi arbuşti foioşi: Chaenomeles japonica (gutui japonez), Betula pendula (mesteacăn), Weigela florida „Variegata”, Lavandula angustifolia (lavanda), Sedum sp. (plantă acoperitoare de sol).
Pe întreaga suprafaţă a parcului au fost montate 48 de bănci, 34 de coşuri de gunoi, 2 cişmele şi 3 suporturi pentru biciclete, precum şi un grup sanitar. Lucrările de modernizare a Parcului Carmen Sylva s-au ridicat la suma de 2.420.000 lei, la care se adaugă TVA.

Timişoara / OAMENII DE AFACERI CU EXPERIENŢĂ FAC ECHIPĂ CU TINERII ANTREPRENORI

City Business Development Centre (CBDC) Timişoara, Incubatorul de Afaceri Software şi Centrul de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara au pus bazele unui protocol de colaborare prin care îşi propun să sprijine iniţiativele antreprenoriale high-tech şi din alte domenii creative din regiune.
Concret, principalele direcţii trasate sunt: promovarea proiectelor inovative, atragerea de sprijin şi capital pentru dezvoltarea iniţiativelor, respectiv crearea de comunităţi de profesionişti în diferite domenii.
Prin această colaborare, CBDC îşi propune să pună în valoare iniţiativele şi capacitatea creativă a companiilor locale, acţionând în principal pentru atragerea participării reprezentanţilor mediului de afaceri „matur” la acţiunile desfăşurate în cadrul parteneriatului.
"Finanţarea europeană pe care am obţinut-o pentru proiectul City Business Development Centre ne permite să dezvoltăm o componentă importantă de sprijinire a afacerilor dezvoltate la nivel local, orientată spre IMM-uri şi startup-uri din domenii inovative, un prim pas concret în acest sens fiind semnarea parteneriatului de astăzi. Mi-am propus să mă implic personal în acest proiect deoarece cred în dezvoltarea businessului la nivel local şi în potenţialul firmelor din Timişoara de a genera idei inovative ce pot deveni afaceri de succes", subliniază Ovidiu Şandor, CEO al ModaTim Investment S.A.
De cealaltă parte, Incubatorul de Afaceri Software şi Centrul de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara vor acţiona pentru atragerea reprezentanţilor sectorului startup-urilor, freelancerilor şi specialiştilor.
"Prin protocol creăm pentru startup-urile inovative un spaţiu de comunicare și de acces la expertiză, resurse investiționale și la potențiale parteneriate comerciale cu oameni de afaceri reprezentând firme fanion ale mediului de afaceri regional. Contribuim astfel la dezvoltarea economică a întregii regiuni de Vest", concluzionează Radu Ticiu, Directorul Executiv al Incubatorului de Afaceri Software Timişoara.

Despre ModaTim Investment SA

ModaTim Investment SA a fost înfiinţată de către ModaTim SA. Societatea este investitorul şi dezvoltatorul complexului City Business Centre Timişoara. ModaTim SA este unul dintre liderii industriei textile româneşti. Societatea a fost înfiinţată în 1959 şi privatizată în 1994, de atunci fiind o societate 100% privată, cu capital integral românesc.

Despre City Business Development Centre

City Business Development Centre face parte din complexul de birouri clasa A, City Business Centre Timişoara, situat în zona centrală a oraşului, ce va include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B şi C, cu o suprafaţă totală de 25.000 mp închiriabili.
Proiectul beneficiază de o finanţare europeană nerambursabilă în cuantum de 29.308.854,16 lei, cea mai mare obţinută până în prezent de un proiect privat din regiunea Vest, prin Programul Operational Regional (POR), administrat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest. Finanţarea europeană permite proiectului să includă o componentă majoră de sprijin pentru afacerile inovative din Timişoara. Clădirea, care va fi livrată în iunie 2012, va avea o suprafaţă închiriabilă de 9.500 mp destinaţi spaţiilor de birouri şi servicii şi va cuprinde un centru de conferinţe şi o zonă de serviced offices – birouri complet echipate.

Despre Incubatorul de Afaceri Software şi Centrul de Transfer Tehnologic în Domeniul Software Timişoara

Incubatorul de Afaceri şi Centru de Transfer Tehnologic în Domeniul Software, proiect comun al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş, este un instrument de sprijinire a iniţiativelor antreprenoriale în domeniul dezvoltării de aplicaţii software în Timişoara.
Până în prezent, Incubatorul de Afaceri a pus bazele a 4 comunităţi de tineri antreprenori şi specialişti IT, având circa 300 de membri, a creat aproximativ 100 de joburi şi a realizat, în ultimii 3 ani, peste 130 de evenimente pentru comunitatea IT.

Banat / 15 afroasiatici opriţi la frontiera de vest spre Spaţiul Schengen

Politistii de frontiera au depistat si retinut, in ultimele 24 de ore, cincisprezece persoane, cetateni afroasiatici, in timp ce incercau sa treaca ilegal frontiera pentru a ajunge in Spatiul Schengen.
In aceasta dimineata, in jurul orei 3.30, o patrula de supraveghere a frontierei de stat din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac, judetul Arad, a observat patru persoane de sex masculin, care se deplasau pe jos spre Ungaria.
Intrucat nu isi justificau prezenta in zona, cei in cauza au fost retinuti la aproximativ 20 metri interior fata de teritoriul statului vecin, in marginea de vest a localitatii Nadlac, in vegetatia din apropierea liniei de frontiera si condusi la sediul sectorului pentru cercetari.
In urma verificarilor efectuate s-a stabilit ca persoanele sunt cetateni din Algeria, Maroc si Tunisia, cu varste cuprinse intre 20 si 31 ani si intentionau sa ajunga in Spatiul Schengen. Cei in cauza au declarat ca s-au deplasat cu un taxi pana in localitatea Nadlac, de unde au continuat calatoria pe jos, peste camp pana in momentul retinerii. Ei au declarat ca au recurs la aceasta metoda intrucat nu detineau viza pentru Spatiul Schengen.
Politistii de frontiera au luat masura intreruperii calatoriei persoanelor in cauza si cercetarii acestora sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea cazului urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
In data de 06.07.2011, politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Moldova Veche, judetul Caras Severin, au desfasurat o actiune pe linia combaterii migratiei ilegale impreuna cu politisti din cadrul Politiei Orasului Moldova Noua.
Astfel, in jurul orei 19.30, pe comunicatia dintre Moldova Noua si Moldova Veche, au fost depistate, deplasandu-se pe jos, doua persoane de sex masculin. Cei doi barbati nu vorbeau limba romana si nu detineau documente de identitate asupra lor.
Politistii de frontiera au condus persoanele in cauza la sediul institutiei pentru cercetari. Din primele verificari si din declaratiile barbatilor a rezultat faptul ca unul dintre ei este cetatean liberian, in varsta de 25 ani iar celalalt este cetatean iranian, in varsta de 36 ani. Cei doi au incercat sa intre ilegal in Romania din Republica Serbia.
Si politistii de frontiera timiseni au depistat, in zona de competenta, doua grupuri de migranti.
Azi dimineata, in jurul orei 07.20, politistii de frontiera din cadrul Sectorului P.F. Lunga au depistat in localitatea Gottlob, sase persoane de sex masculin care nu vorbeau limba romana si nu aveau documente de identitate asupra lor. Acestia au fost condusi la sediul Sectorului P.F., in vederea clarificarii situatiei.
Cu aceasta ocazie s-a stabilit ca este vorba despre sase cetateni, cu varste cuprinse intre 22 si 30 de ani, un libian, un palestinian, doi tunisieni si doi marocani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
Ieri, in jurul orei 18.30, tot in zona de competenta a Sectorului P.F. Lunga, politistii de frontiera au depistat, la aproximativ 300 de metri de linia de frontiera cu Serbia, trei persoane de sex masculin care nu vorbeau limba romana si nu aveau documente de identitate asupra lor. Lucratorii nostri au procedat la conducerea celor trei la sediul Sectorului Politiei de Frontiera in vederea clarificarii situatiei.
In cadrul primelor cercetari s-a stabilit ca este vorba despre trei cetateni din Algeria, cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani, care au trecut ilegal frontiera din Serbia in Romania.
Politistii de frontiera au intocmit in cauza actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizare urmand a fi luate masurile legale ce se impun.
In timpul audierilor, persoanele in cauza au solicitat acordarea unei forme de protectie din partea statului roman, motiv pentru care a fost informata structura competenta, O.R.I. Timisoara pentru demararea procedurilor specifice.

Timişoara / Promovarea angajabilităţii tinerilor după eliberarea din penitenciar

Administraţia Naţională a Penitenciarelor organizează vineri, 8 iulie 2011, ora 9.30, la Hotel 2000 Timişoara, seminarul regional de promovare a angajabilităţii tinerilor după eliberarea din penitenciar, potrivit unui comunicat al ANP.
Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea accesului tinerilor aflaţi în penitenciare la programe de formare profesională şi integrarea pe piaţa muncii pe parcursul şi după executarea pedepsei”, proiect finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi implementat în perioada 02.12.2008 – 01.12.2011 de un consorţiu de parteneri din România şi Austria:
- Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România;
- Bundesministerium für Justiz, Vollzugsdirektion (Ministerul Justiţiei, Direcţia Penitenciare), Austria;
- Oesterreichischer Berufsverband der Sozialarbeiterinnen (Federaţia Asistenţilor Sociali din Austria) OBDS;
- Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova;
- Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti;
- Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competenţelor în Asistenţa Socială (CFCECAS).
Seminarul îşi propune promovarea serviciilor de suport dezvoltate în cadrul proiectului, care facilitează accesul şi menţinerea pe piaţa muncii a tinerilor după eliberarea din penitenciar şi se adresează atât lucrătorilor din penitenciare cât şi serviciilor de asistenţă socială, de ocupare a forţei de muncă şi potenţialilor angajatori.

TIMIŞOARA / 8 IULIE - ZIUA TRANSPORTULUI PUBLIC LOCAL

Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la prima cursă a unui tramvai tras de cai în România, R.A.T.T. şi Primăria Municipiului Timişoara marchează acest eveniment prin mai multe acţiuni.
Cu începere de la ora 10:30 timişorenii vor putea admira flota de tramvaie din cadrul R.A.T.T. Vor rula tramvaiul tras de cai, „Gemenele”, vagonul restaurant „Timiş” şi un vagon platformă. De la ora 10.45 tramvaiul tras de cai va circula din Piaţa Maria până la Catedrală. Această porţiune face parte din primul traseu al oraşului din piaţa Sfântul Gheorghe FABRIC până în CETATE, care a fost dată în folosinţa în 8 iulie 1869. Până la ora 12.00 tramvaiele vor fi expuse în centru, lângă Catedrala Mitropolitană.
Circulaţia tramvaielor de pe liniile 1, 2, 5 şi 6 va fi deviată timp de trei ore, în intervalul 10:00 – 13:00. Acestea vor circula în felul următor: Liniile 1 şi 2 din Piaţa Maria vor circula prin Piaţa Bălcescu – Banatul – Piaţa Traian – Gara de Est şi retur; Linia 5 din Piaţa 700 – Piaţa Libertăţii – Piaţa Traian – Gara de Est – UMT – Piaţa Traian; Linia 6 din Piaţa 700 – Piaţa Libertăţii – Piaţa Traian – Prinţul Turcesc – UMT – Gara de Est – Traian.
Pe tot parcursul zilei de vineri, călătorii care vor circula cu mijloacele de transport ale R.A.T.T. vor beneficia de gratuitate. De asemenea, chioşcurile R.A.T.T. vor fi închise în aceeaşi zi, cu excepţia Centrului de Gratuităţi de pe Intrarea Doinei nr. 2, care va funcţiona până la ora 21.

miercuri, 6 iulie 2011

Timiş / Lugojul va taxa divorţurile cu 300 lei

Consiliul Local al municipiului Lugoj va supune votului în plen proiectul de hotărâre privind aprobarea taxei speciale pentru procedura desfacerii căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă, luând exemplu de la Timişoara - 500 lei, Braşov - 300 lei sau Zalău - 500 lei.
Astfel, pentru eliberarea de către Serviciul public comumitar local pentru evidenţa persoanelor municipiului Lugoj, a certificatelor de divorţ ca urmare a constatării desfacerii căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă se impune o taxă specială în cuantum de 300 lei.

Banat / Judecătoriile din Jimbolia şi Bocşa, desfiinţate

In data de 4 iulie 2011 , Presedintele Romaniei a promulgat Legea privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea: 1. Caras-Severin - Bocsa - Orasul Bocsa, 2. Constanta - Cernavoda - Orasul Cernavoda, 3. Constanta - Baneasa - Orasul Baneasa, 4. Dolj - Bechet - Orasul Bechet, 5. Giurgiu - Comana - Comuna Comana, 6. Olt - Scornicesti - Orasul Scornicesti, 7. Prahova - Urlati - Orasul Urlati, 8. Timis - Jimbolia - Orasul Jimbolia.
Posturile din cadrul instantelor si parchetelor se transfera, cu prioritate, la instantele si parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si pachetului desfiintat ori, in functie de necesitati, la alte instante sau parchete.
Ministerul Justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii, va stabili modul de distribuire a posturilor de judecator si procuror, prin modificarea corespunzatoare a statelor de functii si de personal.

Timişoara / Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş are însemn heraldic

Prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 126 din 17.06.2011, a fost aprobat însemnul heraldic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.
Acesta va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei se află un alt scut de dimensiuni mai mici, tăiat şi despicat în şef: 1) pe albastru, o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru; 2) pe verde, două securi consulare romane, naturale, încrucişate în săritoare; 3) pe roşu, un leu de aur, aprins roşu, ţinând în laba dreaptă anterioară o sabie, cu vârful lat, de argint, înzestrată de aur, poziţionată în bară, născând dintr-un zid, crenelat din patru piese, de acelaşi metal şi rostuit negru.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET HONOR (LEGE ŞI ONOARE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN * TIMIŞ.
Semnificaţia elementelor însumate:
a) balanţa - echilibru, justiţie, echitate, evidenţiind în stema de faţă atributul unităţii privind supravegherea aplicării legilor;
b) securile consulare romane - evocă atribuţiile Inspectoratului în statul de drept, de garant al ordinii publice;
c) leul cu sabia, zidul crenelat - elemente preluate de la stema judeţului Timiş, leul cu braţ înarmat caracteristic Banatului Timişan, simbolizând apărătorii ţinutului şi ai creştinătăţii, leul poartă sabia victorioasă a lui Pavel Chinezu, comite de Timiş. Zidul de aur reprezintă cetatea Timişoarei.
Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în Ministerul Administraţiei şi Internelor constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.

marți, 5 iulie 2011

Mapamond / 440 de persoane înscrise pentru o călătorie în spaţiu

Un număr de 440 persoane de diferite naţionalităţi au rezervat un loc la bordul navelor spaţiale Virgin Galactic ale miliardarului Richard Branson, spune site-ul maxisciences.com.
Printre cei 440 viitori pasageri ai navetelor spaţiale ar urma să se numere şi un adolescent canadian, în vârstă de 17 ani. Tânărul, care a vrut să rămână anonim, a strâns de anul trecut destui bani ca să poată efectua un zbor în spaţiu. Visul lui ar putea deveni realitate anul viitor, el urmând să fie, la cei 18 ani ai săi, cel mai tânăr om din istoria zborurilor în spaţiu.
Regulamentul Virgin prevede ca pasagerii să aibă peste 18 ani. Tânărul va fi însoţit de un părinte. Sumele depuse de turiştii în spaţiu, care provin din 40 de ţări diferite, totalizează deja 55 milioane de dolari, dar navetele Virgin Galactic n-au terminat încă testele.
Costul unei călătorii este de 200.000 dolari (peste 140.000 euro) de persoană.

Timişoara / Concurs de tricouri ude

Porky`s Pub Timisoara (str. Lascar Catargiu Nr.2, www.porkys.ro) si Dublin Express (str. C. Brediceanu Nr.8, www.dublinexpress.ro) organizeaza in luna iulie, cel mai tare show de tricouri ude din oras, oferindu-se premii în valoare de 1000 de EURO.
Concursul se desfasoară pe toata durata lunii iulie, la Dublin Express, sâmbăta - 9, 16 şi 23 iulie, iar la Porky`s în fiecare miercuri - 6, 13, 20 şi 27, finala urmând a se desfăşura la DUBLIN EXPRESS pe 30 IULIE.
Premiu etape: Locul I - 50 Euro, Locul II - O sampanie, iar premiul final: Locul I - 400 euro, Locul II - 200 euro, Locul III: O seara GRATIS in DUBLIN EXPRESS pentru 4 fete.
Informaţii şi rezervări la Porky`s - 0733103441, iar la Dublin Express - 0733599711.
Înscrieri la numărul de telefon: 0720444597.

Timişoara / Proiecte finanţate cu bani europeni în Regiunea de Vest

Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu a prezentat valoarea finanţărilor şi proiectele implementate prin POS Mediu în Regiunea Vest şi a efectuat o vizită la depozitul de deşeuri nepericuloase de la Ghizela (investiţie realizată din fonduri europene nerambursabile prin POS Mediu).
Astfel, valoarea finanţărilor prin POS Mediu în Regiunea Vest în sectorul Apă, Deşeuri, Termoficare:
*proiecte în implementare în valoarea totală (fără TVA): 386,444 milioane Euro
*proiecte în pregătire şi evaluare în valoare totală (fără TVA): 370,68 milioane Euro
*proiecte care vor primi finanţare în aceste sectoare în valoarea totală (fără TVA): 757,124 milioane Euro.
Totodată, în sectorul Protecţia naturii sunt proiecte în implementare în valoare totală de 1,691 milioane Euro, iar în sectorul Inundaţii un proiect în implementare în valoare totală de 4,544 milioane Euro.

CLICK AICI PENTRU
Situaţia proiectelor finanţate prin POS Mediu la nivelul Regiunii Vest

Timişoara / Supervizare la autostrada Timişoara-Lugoj

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a semnat, marţi, 5 iulie, contractul de supervizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie a tronsonului de autostradă Timişoara - Lugoj, Loturile 1 şi 2 pe o lungime de 35,12 km. Contractul a fost câştigat, prin licitaţie deschisă, de firma LOUIS BERGER.
Valoarea contractului se ridică la 23.054.503,00 lei fără TVA. Finanţarea este asigurată prin Fondul de Coeziune (85%) şi de către Guvernul României (15%).
În data de 28 iunie CNADNR a semnat alte două contracte de supervizare pentru tronsoanele Nădlac - Arad şi Lugoj - Deva Lot 1 km 0+000 - km 27+400, iar în data de 29 iunie contractul de supervizare pentru autostrada Orăştie-Sibiu Loturile 1,2,3 si 4.

Timişoara / Festivalul Inimilor, la Parcul Rozelor

Ediţia 2011 a Festivalului Inimilor de la Timişoara se va desfăşura în perioada 6 – 10 iulie. Sărbătoarea mondială a folclorului va aduce pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor ansambluri din Bulgaria, Ecuador, Franţa, Georgia, Mexic, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria şi România, a anunţat prof. Pavel Dehelean, directorul festivalului.
Evenimentul este organizat de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara. Spectacolele se vor desfăşura în fiecare seară festivalulu între orele 19- 23, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, iar accesul publicului va fi liber.
La FESTIVALUL INIMILOR, ajuns la ediţia a XXII-a, şi-au anunţat participarea ansamblurile UNIVERSITY Tbilisi - GEORGIA, ZLATNA TRAKIA  Haskovo - BULGARIA, TOPLAN Giraltovce - SLOVACIA, LES COMPAGNONS du BAREUZAI Dijon - FRANTA, ORIZABA - MEXIC, DIMITRIJE TUCOVIC Belgrad - SERBIA, LAZA NANCIC Vârşeţ - SERBIA, HASAD Zonguldak - TURCIA, Centrul cultural din Szeged - UNGARIA.
Din ţară, vor fi prezente ansamblurile Timişul, Banatul, Doina Timişului, Bănăţeana, Banater Rosmarein, Mladost, Eszterlanc, Bokreta, Craiova – Maria Tănase, Baia Mare – Transilvania,Deva – Silvana, Oradea – Bihorul, Lugoj – Lugojana, Lipova – Lipovana, formaţii ale Căminelor Culturale din Armeniş, Bănia, Borlova, Clocotici - jud. Caraş-Severin, Dieci – jud.Arad,
Feregi – jud. Hunedoara, Belinţ, Ghiroda – jud.Timiş.
PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR:
MIERCURI, 6 iulie,de la ora 19 - Spectacol susţinut de Ansamblul folcloric TIMIŞUL cu participarea unor solişti reprezentativi ai Banatului: NICOLETA VOICA, ANDREEA VOICA, STANA IZBAŞA, CARMEN POPOVICI-DUMBRAVĂ, LUMINIŢA JUCU, OTILIA DUMA, DORIANA TALPEŞ, RAMONA ROESCU, ANCUŢA FLEŞIARIU, ADRIAN STANCA, DUMITRU STOICĂNESCU, DUMITRU TELEAGĂ şi CORNEL BRICI.
JOI, 7 iulie 2011
ora 18 – Depunerea de coroane la Monumentul Crucificării din faţa Catedralei Mitropolitane de către participanţii la Festival
orele 18,15 – 19 - Parada formaţiilor participante la Festival, defilare pe traseul Catedrală – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor.
ora 19 – Cuvântul de salut din partea oficialităţilor, urmat de spectacol folcloric.
VINERI, 8 iulie, ora 19 - Spectacol
SÂMBĂTĂ, 9 iulie, ora 19 - Spectacol
DUMINICĂ, 10 iulie
ora 11 – 14, la Muzeul Satului Bănăţean / Spectacol
ora 19,00 – Parcul Rozelor / Spectacolul de închidere.

Timişoara / Camera de Comerţ lansează noi cursuri gratuite de antreprenoriat

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis anunta inceperea procedurii de inscriere a candidatilor pentru cursurile gratuite din cadrul proiectului «Dezvoltarea competentelor manageriale si antreprenoriale pentru IMM-uri in vederea imbunatatirii eficientei organizationale si valorificarii oportunitatilor de afaceri», derulat in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Finas Consulting, Camera de Comert si Industrie Prahova, Camera de Comert si Industrie Neamt, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman, Scoala Romana de Afaceri Galati si Scoala Romana de Afaceri Brasov.
Programul este promovat si finantat de Comisia Europeana si are ca scop principal imbunatatirea competentelor manageriale si antreprenoriale si a capacitatii managerilor si intreprinzatorilor de a valorifica idei si oportunitati de afaceri si de a consolida noile afaceri.
Programul prevede realizarea a 3 pachete de formare:
A. Pentru personalul de conducere a IMM-urilor - Competente manageriale si antreprenoriale pentru dezvoltarea si consolidarea noilor intreprinderi - Module:
a. Strategii de dezvoltare a firmei si ciclurile economice, managementul calitatii, strategii de reorganizare institutionala;
b. Marketing antreprenorial;
c. Management financiar;
d. Fundamentarea afacerii: decizia economica - calcul actuarial, analize cost - beneficiu;
e. Finantarea afacerii - restructurarea/majorarea capitalurilor, accesare surse imprumutate, metode combinate;
f. Module speciale: dezvoltare durabila, politici de resurse umane, eficienta organizationala etc.
B. Pentru intreprinzatori, patroni IMM: Competente manageriale si antreprenoriale pentru antreprenori - Module:
a. Identificarea si valorificarea de oportunitati, inclusiv in conditii de criza economica;
b. Asumarea riscurilor;
c. Strategii de dezvoltare a firmei si ciclurile economice;
d. Marketing antreprenorial;
e. Module speciale: dezvoltare durabila, eficienta organizationala, actualizari legislative; surse de informatii, tehnologii noi-inovative, managementul schimbarii
C. Pentru persoane care doresc sa initieze o afacere: Competente manageriale si antreprenoriale pentru initierea unei afaceri si ocupare pe cont propriu - Module:
a. Identificarea oportunitatilor de afaceri si de ocupare pe cont propriu;
b. Asumarea riscului - managementul riscului;
c. Aspecte legislative - pasii pentru deschiderea unei afaceri sau ocupare pe cont propriu;
d. Finantarea afacerii;
e. Planul de afaceri (modul teoretic si utilizarea de instrumente software pentru elaborare planuri de afaceri).
Primele 2 pachete de formare sunt planificate sa se desfasoarela Timisoara, in perioada iulie – august 2011.
Informatii suplimentare si inscrieri de participare la tel. 0374/ 16 09 50, e-mail: akormany@cciat.ro, Ana Maria KORMANY - asistent de proiect.

Banat / 27 de percheziţii în vestul ţării pentru evaziune fiscală cu carne de porc

Poliţişti ai I.P.J. Caraş-Severin au efectuat investigaţii faţă de o grupare ce acţiona pe raza a trei judeţe şi îşi desfăşura activitatea infracţională în domeniul evaziunii fiscale cu produse din carne.
Astfel, în cursul zilei de astăzi, 5 iulie, aproximativ 100 de poliţişti şi jandarmi au desfăşurat 27 de percheziţii domiciliare (18 în Municipiul Reşiţa, şase în Municipiul Caransebeş, două în Municipiul Lugoj şi una în Municipiul Arad), la sediile şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi domiciliul unor suspecţi, în vederea stabilirii probatoriului.
În cadrul acestui dosar a fost începută urmărirea penală faţă de 12 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 9 lit. a,b,c din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
În fapt, administratorii unor societăţi comerciale sunt suspectaţi că au efectuat aprovizionări cu cantităţi mari de carne de porc, de provenienţă ungurească, pe care ulterior le-ar fi comercializat în România fără documente, astfel sustrăgându-se de la plata TVA şi a impozitului pe profit. Valoarea achiziţiilor intracomunitare nedeclarate organelor fiscale se ridică la 5 milioane lei.
Totodată, administratorii unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Reşiţa ar fi introdus cantităţi însemnate de carne de porc şi vită fără documente legale de provenienţă, fără aviz sanitar-veterinar şi de multe ori provenind de la animale moarte.

Timişoara / Inaugurarea Staţiei de Epurare

Marţi, 12 iulie 2011, începând cu orele 11, va avea loc inaugurarea Staţiei de Epurare din Timişoara, de pe strada Păstorilor nr. 1.
Staţia de Epurare a fost pusă în funcţiune în anul 1912 şi acum, după aproape un secol, a fost complet reabilitată printr-un program cu finanţare europeană. Măsura ISPA nr. 2000/RO/16/P/PE/004 „Reabilitarea tehnologiei de epurare a apei reziduale şi îmbunătăţirea canalizării pentru populaţia oraşului Timişoara” a avut un buget total de 45 de milioane de Euro, din care 32 de milioane au reprezentat finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Timişoara / Calitatea aerului nu mai e "infrigement"

Calitatea aerului este o componentă deosebit de importantă a mediului întrucât deprecierea calităţii aerului conduce implicit la afectarea stării de sănătate a oamenilor.
Comisia Europeană a declanşat în luna aprilie procedura de infrigement pentru un număr de 5 aglomerări din România printre care şi Municipiul Timişoara.
În vederea înlăturării cauzelor care au condus la această stare de lucruri, Primăria a iniţiat un program integrat de gestionare a calităţii aerului, care cuprinde asumarea, de către instituţiile responsabile, a unor măsuri care se concretizează prin acţiuni specifice: modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere, salubrizarea, spălarea rigolelor şi a tramei stradale, monitorizarea şantierelor şi a modului de depozitare a materialelor de construcţie, verificarea împreună cu Poliţia Rutieră a autovehiculelor, continuarea plantărilor de arbori şi arbuşti, decaparea surplusului de pământ din aliniamentele stradale, etc.
Urmare a acestor acţiuni, spune viceprimarul Adrian Orza, s-a constatat o scădere a numărului de depăşiri la staţiile fixe de monitorizare a calităţii aerului la ambele staţii, respectiv o ameliorare a calităţii aerului începând cu luna aprilie, comparativ cu lunile februarie şi martie:
Luna Nr de depăşiri TM 1 /Calea Aradului........Calea Şagului
Februarie.......................15.............................11
Martie...........................8..............................8
Aprilie..........................6...............................6
Mai..............................4...............................---
Începând cu luna iunie, pe Calea Şagului a demarat acţiunea de spălare cu detergenţi speciali de fixare a suspensiilor, iar de la jumătatea lunii pe Calea Aradului se stropeşte cu soluţie biodegradabilă stabilizantă, substanţă care are proprietatea de a fixa pulberile sedimentabile la nivelul solului.
Această măsură a condus la reducerea semnificativă a concentraţiilor maxime admise pentru lunile mai şi iunie la poluantul pulberi în suspensie, fapt care duce la o îmbunătăţire sensibilă a parametrilor privind calitatea aerului.

Timişoara / Însemnele Poliţiei Locale

Primăria municipiului Timişoara a postat pe siteul instituţiei imaginile reprezentând însemnele POLIŢIEI LOCALE TIMIŞOARA, spre informare şi recunoaştere.
Direcţia Poliţiei Locale Timişoara se organizează şi funcţionează în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara – HCL 441 din 20.12.2010, prin preluarea posturilor şi personalului Poliţiei Comunitare Timişoara, precum şi ale structurilor din aparatul de specialitate al Primarului, responsabil cu controlul privind disciplina în construcţii, protecţia mediului şi comerţ.

luni, 4 iulie 2011

Timişoara / Nici un elev de 10 la bacalaureat din 7000

"În primul rând doresc să îi felicit pe cei 90.765 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat, pe părinţii, profesorii şi învăţătorii lor. Pentru prima dată societatea întreagă ştie că diploma lor de bacalaureat are o valoare câştigată prin seriozitate, muncă, onestitate, perseverenţă şi adeseori modestie.
În mod special doresc să îi felicit pe cei 65 de elevi din România care au obţinut media 10. Ei şi profesorii lor ne demonstrează zi de zi că se poate, iar pentru a le recunoaşte excelenţa, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va organiza o ceremonie de premiere a acestor elevi la Bucureşti" - a spus ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu.
Conform Agerpres, patru licee din Timişoara nu au reuşit să prezinte în examenul de bacalaureat din această sesiune niciun candidat capabil să promoveze examenul de maturitate, iar alte două licee au reuşit să dea doar câte doi elevi care vor obţine diploma de absolvenţi.
Potrivit Inspectoratului Şcolar, aceste rezultate fac ca promovabilitatea să fie de circa 31 % în acest an ( doar Covasna şi Mehedinţi s-au prezentat mai slab), faţă de anii anteriori, când peste 80% dintre candidaţi au obţinut diploma de maturitate din prima sesiune de bac. În judeţ, circa 7.000 de elevi de clasa a XII-a s-au putut prezenta la examenul de bacalaureat. Nu s-a înregistrat nicio notă de 10, şi doar 100 de tineri au reuşit să obţină medii peste 9.

Timişoara / Camera Agricolă a Judeţului Timiş are directori noi

În vederea numirii directorului executiv şi directorului executiv adjunct ai Camerei Agricole a Judeţului Timiş, s-a organizat concurs în perioada 14 – 17 iunie.
Comisia de concurs i-a declarat ADMIŞI pe următorii candidaţii care au participat la concursul pentru ocuparea celor două funcţii publice de conducere vacante:
* ANCA STELIAN - pentru funcţia de director executiv,
* URSULESCU VIOREL - pentru funcţia de director executiv adjunct.
Camera Agricolă a Judeţului Timiş funcţionează ca instituţie publică descentralizată, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Timiş.

Timişoara / Al doilea eveniment de pitching de proiecte IT

După succesul primului eveniment de pitching de proiecte IT, desfășurat în 8 februarie 2011, Incubatorul de Afaceri Software Timișoara și City Business Centre inițiază în parteneriat un program periodic de asemenea evenimente.
În cadrul acestui program, joi, 7 iulie, de la ora 17, la 700 Coffee & Lounge, va avea loc cea de a doua ediție a unui eveniment local care își propune să aducă împreună echipe de tineri care dezvoltă proiecte bazate pe idei inovative, din zona IT și oameni de afaceri cu experiență, având ca obiectiv explorarea modului în care poate fi sprijinită prin mentorat sau investiții financiare dezvoltarea unora dintre aceste proiecte și transformarea lor accelerată în afaceri profitabile.
Evenimentele de pitching din această serie vor fi structurate astfel:
evenimentele vor avea o frecvență trimestrială la fiecare eveniment vor fi prezentate patru sau cel mult cinci proiecte va fi utilizat un format strict, de 8 minute de prezentare urmate de 12 minute de întrebări și răspunsuri, evenimentele vor fi închise, cu participarea membrilor echipelor care prezintă, a 8-15 potențiali investitori sau mentori și a organizatorilor.
La ediția din 7 iulie vor participa 5 echipe, 4 din Timișoara și una din Oradea, prezentând aplicații web dar și aplicații embedded și mobile, respectiv oameni de afaceri de succes din domeniul IT și al consultanței.
Pentru edițiile viitoare, echipele interesate sunt invitate să ia legătura cu reprezentanții Incubatorului de Afaceri Software Timișoara.

Timişoara / Întreruperea furnizării apei reci în Săcălaz

Marţi 5 iulie, miercuri 6 iulie şi joi 7 iulie, între orele 8-14, se va întrerupe furnizarea apei potabile în vederea montării de apometre la consumatorii din localitatea Săcălaz.
La reluarea alimentării cu apă rece este posibil ca apa să aibă un conţinut mai ridicat de clor şi să apară tulbure la robinetele consumatorilor din zonele menţionate. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm utilizatorilor să nu folosească apa în scopuri menajere până la limpezirea ei completă.

duminică, 3 iulie 2011

România / Cum va fi vremea în iulie – septembrie 2011?

Pentru intervalul iulie – septembrie 2011, informatiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) estimeaza pentru Romania urmatoarele:
*in luna iulie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste mediile multianuale la scara intregului teritoriu, cele mai ridicate valori fiind posibile in zonele sud-estice, estice si vestice ale tarii. Sub aspect pluviometric, cantitatile de precipitatii vor prezenta valori sub normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar in centru si nordvest, precipitatiile pot fi apropiate de mediile multianuale lunare.
*in luna august, regimul termic al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare in majoritatea zonelor, exceptand centrul tarii, unde valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice. Cantitatile de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, iar local in centrul tarii, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
*in luna septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, iar in sud-est, acestea se pot situa peste mediile multianuale. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de valorile normale pe aproape intreg teritoriul, iar local in sud-estul, centrul si vestul tarii, acestea se pot situa sub normele climatologice.
Precizam faptul ca, aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-6 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Timişoara / Sorin Vătămanu şi Adelina Pastor, campioni naţionali la atletism

La campionatul naţional de atletism, juniori 1, de la Bucureşti, au participat 341 de atleţi, din care 134 la feminin şi 207 la masculin din 93 cluburi.
Dintre sportivii timişoreni s-au remarcat Sorin Claudiu Vătămanu, dublu legitimat la LPS Banatul şi CSM Timişoara, care a reuşit să învingă la cursele 400 m (48,06) şi 200 n (22,1).
La 200 m feminin, s-a impus Adelina Dorina Pastor, cu un rezultat de 23.8, după ce la 400 m obţinuse locul 2 cu 54,2.
Dintre timişoreni s-a mai remarcat, la 110 m Garduri, Cosmin Ilie Dumitrache, legitimat la LPS Banatul şi CSM Timişoara, unde s-a clasat pe locul secund.
În zilele de 8 şi 9 iulie, pe stadionul IOLANDA BALAŞ SOTER, se va desfăşura campionatul naţional de atletism la Juniori 3.

Timişoara / Unul din patru adolescenţi este euro-orfan

"Adolescenţii din Timişoara lăsaţi acasă. O analiză cantitativă a rolului TIC (Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor) pentru o mai bună incluziune socială" se numeşte raportul realizat de doctor în psihologie Florin A. Sava, raport care se axează pe efectele migraţiei, grupul ţintă fiind format din adolescenţi cu domiciliul în Timişoara, care merg la liceu şi care au cel puţin un părinte care lucrează în străinătate de mai mult de şase luni în momentul de faţă.
Astfel, a reieşit că că 26,2 % dintre adolescenţii timişoreni sunt euro-orfani (etichetare folosită pentru copiii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în Europa), adică unul din patru adolescenţi liceeni din Timişoara.
Dintre aceştia, 47,8 % au tatăl în străinătate şi se află în îngrijirea mamei, 26,5 % au ambii părinţi plecaţi în străinătate, 19,3 % se află în grija tatălui, 2,8 % aflaţi în grija rudelor (tatăl plecat) şi, respectiv, 3,6 % (mama plecată).
Informaţiile obţinute din întreg eşantionul a relevat o vastă răspândire a telefoanelor mobile şi a calculatoarelor personale în rândul adolescenţilor. Studiul a mai relevat că procentul celor care au avut probleme de comportament în ultimul an este mai crescut la euro-orfani decât la ceilalţi adolescenţi în probleme de droguri, consum de alcool, fumat, probleme cu poliţia, curse de maşini sau aventuri sexuale.

Banat / Gărâna Jazz Festival

Poiana Lupului din Gărâna va găzdui, în perioada 21-24 iulie, cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Jazz, cei prezenţi fiind spectatorii muzicii de calitate de joi până duminică, între orele 19 şi 1 noaptea.
Pe toată perioada festivalului va putea fi admirată expoziţia de fotografie ALL MY JAZZ, aparţinând marelui artist american CHARLES GIULIANO.
În 23 iulie, de la ora 11,va fi vernisată la ARTHOUSE GĂRÂNA-WOLFSBERG 154, Expoziţia Internaţională de Artă Vizuală organizată şi sponsorizată de Elisabeth Lili Ochsenfeld.
Tot în 23 iulie, dar de la ora 18, Brânduşa Armanca va lansa volumul FRONTIERIŞTII - ISTORIA RECENTĂ ÎN MASS-MEDIA, apărut la Editura CURTEA VECHE.
În aceeaşi zi, se va lansa volumul O TRANZIŢIE MAI LUNGĂ DECÂT VEACUL. ROMÂNIA DUPĂ 20 DE ANI de VLADIMIR TISMĂNEANU şi MIRCEA MIHĂIEȘ.