sâmbătă, 20 august 2011

România / Importuri de legume şi fructe de 104,38 milioane de euro, exporturi de ... 6,05 milioane de euro

În România, sectorul horticol ocupă 395.050 hectare, din care 235.406 ha sunt cultivate cu legume în ogor propriu, 222,75 ha în sere şi solarii, iar 159.422 hectare cu pomi fructiferi. Suprafaţa plantaţiilor pomicole nou înfiinţate în anii 2007-2009 a fost de 1.060 hectare.
Potrivit datelor MADR, în primele cinci luni ale anului, România a importat legume şi fructe de 104,38 milioane de euro, respectiv 242.775 tone, şi a exportat numai 11.574,5 tone, în valoare de 6,05 milioane euro. Principalele pieţe de import au fost Turcia, Argentina, Iordania, Siria, Ecuador şi Columbia, în timp ce Rusia, Ucraina şi Moldova au fost principalele pieţe de export.
Valoarea producţiei autohtone de legume şi fructe în anul 2009 a fost de 10,278 miliarde de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Consumul anual de fructe şi legume pe cap de locuitor în România este de aproximativ de 70 - 80 de kilograme, în timp ce media europeană atinge 90 - 100 de kilograme.

Timişoara / Festivalul oierilor

Asociaţia Judeţeană de Ovine şi Caprine „Ovis Banatim” Timiş va organiza, în data de 27 august, a V-a ediţie a „Festivalului oierilor”, iar gazda evenimentului va fi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara.
În cadrul expoziţiei cu vânzare se pot degusta şi cumpăra produse tradiţionale din carne şi din lapte de oaie.
Programul manifestărilor va fi unul bogat şi va cuprinde, şi anul acesta, parada portului popular şi spectacole susţinute de solişti renumiţi de muzică populară. Se vor organiza, de asemenea, concursuri de tuns oi sau de cântărit miei, iar cei mai pricepuţi ciobani vor pregăti preparate culinare tradiţionale specifice acestui sector: tocăniţă şi miel la grătar, balmoş, asezonate cu delicioasele brânzeturi de oaie pregătite de băciţe: caş, telemea, urdă etc.
Nelipsiţi vor fi distribuitorii produselor agricole destinate activităţii oieritului, cum ar fi: instalaţii de muls, produse de uz sanitar-veterinar şi se vor face chiar oferte de crotalii pentru momentul în care identificarea va fi efectuată şi suportată financiar numai de către fermieri.

Timişoara / ManyFest, festival al artelor vizuale

Cea de a cincea ediţie ManyFest va avea loc în perioada 22-31 august 2011, la Timişoara, continuând drumul comun pornit cu cel de al doilea festival al asociaţiei, T4T, Festival de teatru in limba engleză pentru adolescenţi (24-31 august). În acest an, ManyFest va conţine secţiunile de scurt-metraj şi fotografie, cea de desen transformându-se în grafica.
Tema acestei ediţii este “Identitate”.
În acest an, în cadrul festivalului “ManyFest” se vor organiza două expoziţii. Prima va fi inaugurata în data de 22 august 2011 în cadrul festivităţii de deschidere a festivalului şi va cuprinde toate lucrările alese în urma selecţiei participanţilor. Cea de a doua expoziţie va avea loc în data de 30 august 2010 şi va cuprinde lucrările finale ale participanţiilor împreuna cu cele mai bune lucrări din timpul festivalului.
Festivitatea de deschidere “ManyFest”, Festival al Artelor Vizuale va avea loc în data de 22 august 2011. În cadrul acesteia, se vor expune fotografiile, desenele şi se vor difuza scurt-metrajele din concurs.
Festivitatea de premiere şi totodată de închidere a festivalului va avea loc în data de 30 august 2011.

vineri, 19 august 2011

Timişoara / Politehnica - FC Bihor Oradea 2-0

Stadionul "Dan Păltinişanu", etapa I din seria Vest a Ligii II
Minutul 80: Schimbare la Poli, a iesit Axente, a intrat Zagrean.
Minutul 72: Schimbare si la Poli, a iesit Curtean, a intrat Rocha.
Minutul 70: Schimbare la bihoreni, a iesit Markus, a intrat Pop.
Minutul 65: Schimbare si la bihoreni, a iesit Musca, a intrat Lupu.
Minutul 63: Schimbare la Poli, a iesit Scutaru, a intrat Poparadu.
Minutul 56: Axente marcheaza pentru 2-0 cu un sut din 8 metri.
Schimbare la pauza pentru FC Bihor, a intrat Sorian a iesit Chis
Minutul 24: Scutaru deschide scorul, cu o lovitura de cap, in urma unui corner.
Politehnica Timisoara: Lepmets, Daruiala, Ilie, Luchin, Sepsi, Curtean, Scutaru, Tames, Goga, Ricketts, Axente
Rezerve: Ostafie, Iovan, Zagrean, Poparadu, Sava, Rocha, Patras



Timişoara / 450 de locuri de muncă disponibile în judeţul Timiş

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 9.366 locuri de muncă, în săptămâna 19-25 august 2011.
Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ:
Municipiul Bucureşti- 1.473; Cluj- 628; Iaşi- 608; Timiş- 450; Hunedoara- 393; Sibiu- 356; Călăraşi- 353; Braşov- 343; Bihor- 276; Harghita- 264; Arad- 240; Vaslui- 238; Vâlcea- 228; Argeş- 223; Bistriţa-Năsăud- 222; Bacău- 217; Alba- 211; Mureş- 205; Gorj- 194; Dolj- 174; Ilfov- 168; Neamţ- 161; Constanţa- 154; Satu Mare- 148; Brăila- 144; Tulcea- 134; Teleorman- 127; Maramureş- 114; Giurgiu- 106; Suceava- 105; Olt- 80; Vrancea- 86; Buzău- 82; Prahova- 77; Dâmboviţa- 77; Sălaj- 68; Galaţi- 67; Botoşani- 65; Covasna- 35; Mehedinţi- 31; Ialomiţa- 29 şi Caraş-Severin- 12.
La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 759 locuri de muncă, după cum urmează: ingineri şi subingineri (inginer mecanic - 36, inginer construcţii civile, industriale şi agricole- 14, inginer instalaţii pentru construcţii- 10, inginer de sistem în informatică- 8, inginer producţie- 8 etc.), director magazin- 78, programator- 35, contabil şef- 29, consilier vânzări asigurări- 14, consilier îndrumare şi orientare profesională- 11, manager proiect- 8, asistent universitar- 7, lector universitar- 7 etc.
Pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 8.607 locuri de muncă.


CLICK AICI pentru Firmă, Meseria, Adresa, loc de muncă, Locuri, Studii, Vechime, Tip contract

România / Monedă aniversară de argint cu Nicolae Tonitza

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 22 august 2011, o monedă din argint dedicată Aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza.
Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei; Metal: argint; Titlu: 999‰; Formă: rotundă; Diametru: 37 mm; Greutate: 31,103 g; Calitate: proof; Cant: zimţat.
Aversul redă reprezentările unor picturi din creaţia lui Nicolae Tonitza, valoarea nominală „10 LEI“, inscripţia „ROMANIA“, stema României şi anul de emisiune „2011“.
Reversul prezintă portretul şi semnătura lui Nicolae Tonitza, imaginile unor lucrări din creaţia sa şi anii între care a trăit pictorul „1886-1940“.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei, exclusiv TVA.
Monedele din argint dedicate Aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Timişoara / Ministrul Culturii din Peru va cânta pe Plai bănăţean

Susana Baca, artista care a contribuit decisiv la renaşterea muzicii tradiţionale afro-peruviane, îşi va prezenta la Festivalul Plai noul album, “Afrodiaspora”, despre care Wall Street Journal spune: “Este probabil cea mai dulce şi captivantă lecţie de etnomuzicologie pe care o vom auzi vreodată”. În 26 iulie, artista a fost numită Ministrul Culturii al Peru.
Susana Baca s-a născut în Chorrillos, un cartier mărginaş al oraşului Lima, din Peru. Susana Baca a reuşit să aducă în atenţia întregii lumi moştenirea muzicală afro‐peruviană. Artista a crescut cu muzica veche folk afro-peruviană, munca sa continuând în aceeaşi direcţie la Instituto Negrocontinuo.
Cei care o ascultă simt în primul rând în muzica Susanei Baca lupta, suferinţa, exprimarea identităţii, punctul central fiind pentru artistă legătura ei cu strămoşii africani care au fost transportaţi ca sclavi în America de Sud. Artista a crescut într-o comunitate afro-peruviană săracă de la marginea oraşului Lima, într-o perioadă în care statutul afro-peruvienilor era unul inferior. Deşi în copilărie, anii '60, a trăit într-un cartier în care nu exista electricitate, a învăţat muzică de la familie, vecini, prieteni, care se întâlneau şi cântau la diverse instrumente, unele improvizate, compuneau ad-hoc bucăţi muzicale pornind de la cântece tradiţionale. Astfel, artista s-a familiarizat de copil cu muzica poporului ei. Deşi a dorit de mică să devină cântăreaţă, părinţii au sfătuit-o să aleagă ceva mai sigur din punct de vedere financiar, astfel că a devenit profesoară. A renunţat după trei ani pentru a-şi urma visul. În pofida tuturor greutăţilor, a continuat pe drumul ales. Alături de soţul ei, care este sociolog, a adunat muzică folk tradiţională din întreaga ţară, pe care cântăreaţa o reinterpretează în stil propriu. Merge în oraşe mici, ascultă cântece, ia notiţe, păstrează şi redă, trecutul prin filtrul personalităţii sale muzicale. A debutat cântând acompaniată doar de o chitară, dar răspunsul publicului a fost atât de entuziast, încât a continuat să cânte. Muzica Susanei Baca este un amestec de tradiţional şi contemporan. Astfel, foloseşte instrumente tradiţionale, cum ar fi cajón, udu, quijada, dar şi instrumente contemporane. Colaborează cu mai mulţi poeţi latini, care scriu versuri pentru cântecele sale. Muzica ei este unică: îmbină sensibilitatea, senzualitatea muzicii spaniole cu ritmurile tradiţionale africane, trecute prin filtrul propriei personalităţi muzicale.
Susana Baca nu este numai promotoarea muzicii afro-peruane, ea sprijinind şi promovând mai multe organizaţii non-profit şi implicându-se în diverse cauze sociale.
Susana Baca a devenit prima femeie de culoare care ajunge ministru peruan. În 26 iulie, artista a fost numită ministrul culturii în Peru de către Ollanta Humala, preşedintele ţării. La 67 de ani, Baca este recunoscuta pentru modul său unic de a promova tradiţiile, muzica şi folclorul, mixând ritmuri africane cu ritmuri din anzi. Coordonează propriul său ONG, Black Continuum Institut şi a fost numită Cultural Ambassador of Goodwill pentru UNICEF în Peru încă din 1987. Artista pe care care o aşteptăm cu mare nerăbdare la PLAI a ţinut să menţioneze că este foarte onorată şi fericită că poate să îşi completeze munca de promovare a culturii cu cea de incluziune socială şi culturală a peruanilor. Premiată cu Grammy pentru “Lamento Negro”, album înregistrat în Cuba, artista îşi promovează acum noul album, „Afrodiaspora”.
Susana Baca va concerta la PLAI în 17 septembrie, când va susţine şi un workshop despre cultura şi muzica afro-peruană.
Mai mult decât un simplu festival de muzică, PLAI este un garant al calităţii artiştilor invitaţi din toate colţurile lumii şi cel mai mare hub cultural din România, adunând peste 40 de organizaţii (ambasade, centre culturale, ONG‐uri) ce oferă, în total, în jur de 200 de activităţi în cele trei zile de festival.

Timişoara / Poliţişti pe strada Narciselor

În dimineaţa zilei de 19 august, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, au desfăşurat în această dimineaţă o acţiune în urma căreia s-a descins în două locuinţe situate pe strada Narciselor din municipiul Timişoara.
În urma percheziţiilor efectuate la locuinţa lui C. Ioan, de 60 de ani, cetăţean apatrid, şi H. Gabriel, de 38 de ani, cetăţean român cu domiciliul în Germania, a fost ridicată o armă letală, calibrul 5,6 mm, modificată şi 29 de cartuşe aferente acestei arme. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că proprietarul nu deţine permis de port armă şi nici acte cu privire la provenienţa armei.
În urma acţiunii a mai fost identificat C. Melu, de 22 de ani, urmărit internaţional din 22.12.2010. acesta era condamnat la patru ani şi zece luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală şi distrugere deoarece în anul 2008, împreună cu alte persoane a provocat scandal în faţa unui local din municipiul Lugoj.
Tot în urma activităţilor desfăşurate a mai fost identificată urmărita naţională, C. M., de 16 ani, dispărută din 12 august, de pe raza municipiului Arad, care a fost predată familiei.
În urma activităţilor desfăşurate au fost aduse pentru audieri la sediul poliţiei mai multe persoane. Persoanele aduse pentru audieri sunt cercetate în mai multe dosare penale şi au fost sancţionate contravenţional în repetate rânduri pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Banat / "Micul Fum" din Arad a violat mai multe conturi de Facebook

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea învinuitului Lazăr Marcel Lehel, în vârstă de 40 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi violarea secretului corespondenţei.
În fapt, în sarcina învinuitului Lazăr Marcel Lehel se reţine că, în perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând unui număr de 7 părţi vătămate, angajaţi ai unui trust media şi alte persoane publice.
Învinuitul a procedat la restricţionarea accesului utilizatorilor de drept la sistemele informatice şi a copiat în mod neautorizat informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul conturilor părţilor vătămate.
Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, prin intermediul reţelei de socializare, procedând la postarea pe conturile personale create special în acest scop - 'Micul Fum' şi 'Thevem Theven' a unor informaţii şi date confidenţiale, respectiv fotografii, mesaje electronice şi alte discuţii private purtate de către părţile vătămate pe conturile de socializare şi aplicaţiile de chat.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat o percheziţie domiciliară la locuinţa învinuitului din localitatea Păuliş, judeţul Arad, de unde au ridicat sistemele informatice utilizate în activitatea infracţională şi alte mijloace de probă.

Timişoara / Modificări temporare în circulaţia unor trenuri

CFR Călători informează că, în perioada 21 - 26 august 2011, pentru efectuarea unor lucrări la infrastructura feroviară, între staţia Buziaş şi halta de mişcare Sinia, pe ruta Buziaş - Lugoj, vor interveni următoarele modificări în circulaţia trenurilor:
*în perioada 23 - 26 august 2011, trenul A 1812/-1 Timişoara Nord - Buziaş - Sibiu va circula ca tren A 12012, pe ruta Timişoara Nord - Recaş - Sibiu, cu plecare din Timişoara Nord la ora 05.09 şi sosire în Sibiu la ora 11.53.
în perioada 23 - 26 august 2011, trenul A 1816/-1 Vinţu de Jos - Târgu Mureş va circula ca ramură de la tren A 12012 Timişoara Nord - Recaş - Sibiu.
*în perioada 22 - 26 august 2011, trenul A 1811/-2 va circula pe ruta Sibiu - Buziaş - Vinţu de Jos, fiind anulat pe ruta Vinţu de Jos - Timişoara Nord.
*în perioada 22/23 - 25/26 august 2011, trenul A 1813/-2 Sibiu - Buziaş -Timişoara Nord va circula ca tren A 12013 pe ruta Sibiu - Recaş -Timişoara Nord, cu plecare din Sibiu la ora 17.41 şi sosire în Timişoara Nord la ora 00.11.
*în perioada 22 - 25 august 2011, trenul A 1815/-2 Târgu Mureş - Vinţu de Jos va circula ca ramură pentru trenul A 12013 Sibiu - Recaş -Timişoara Nord.
*în perioada 21- 26 august 2011, trenul A 1814/-1 va circula pe ruta Timişoara Nord - Buziaş - Vinţu de Jos, fiind anulat pe ruta Vinţu de Jos - Sibiu
*în perioada 22 - 25 august 2011, trenul A 1623/-2 Sibiu - Buziaş -Timişoara Nord va circula ca tren A 12023, pe ruta Sibiu - Recaş -Timişoara Nord, cu plecare din Sibiu la ora 15.45 şi sosire în Timişoara Nord la ora 22.03.
*în perioada 22 - 26 august 2011, trenul A 1624/-1 Timişoara Nord - Buziaş - Sibiu va circula ca tren A 12024, pe ruta Timişoara Nord - Recaş - Sibiu, cu plecare din Timişoara Nord la ora 08.19 şi sosire în Sibiu la ora 14.45.
în perioada 21/22 - 25/26 august 2011, trenul A 1837/-2 Iaşi - Buziaş -Timişoara Nord va circula ca tren A 12037/-2, pe ruta Iaşi - Recaş -Timişoara Nord, cu plecare din Iaşi la ora 20.16 şi sosire în Timişoara Nord la ora 13.28.
*în perioada 22/23 - 25/26 august 2011, trenul A 1838/-1 Timişoara Nord - Buziaş - Iaşi va circula ca tren A 12038/-1, pe ruta Timişoara Nord - Recaş -Iaşi, cu plecare din Timişoara Nord la ora 17.30 şi sosire în Iaşi la ora 10.03.
Înainte de efectuarea călătoriei, pasagerii pot solicita la staţiile şi agenţiile CFR informaţii privind rutele şi orariile trenurilor. Informaţii suplimentare sunt disponibile şi la telefon 0219521 sau pe site-ul www.cfrcalatori.ro.

joi, 18 august 2011

Timişoara / Bazin olimpic şi sala de sport polivalentă, când o vrea Compania Naţională de Investiţii

Pentru construirea unui bazin olimpic şi a unei săli de sport polivalente prin programul derulat de Compania Naţională de Investiţii (CNI) a fost stabilit de comun acord cu Consiliul Judeţean Timiş un amplasament lângă Stadionul Dan Păltinişanu, între bv. Dr. Iosif Bulbuca şi str. Dr. Aurel Păunescu-Podeanu, cu o suprafaţă de 7.7019 mp, aprobat prin HCL 283/2009. Terenul are asigurate toate utilităţile şi corespunde tuturor cerinţelor cuprinse în Normele Metodologice pentru derularea programului construirii obiectivelor prin CNI. Terenul este situat în NE de oraş şi va fi străbătut de inelul 4 de centură. Distanţa până la Aeroportul Internaţional Traian Vuia este de 5 km.
Primăria Municipiului Timişoara a solicitat prin adresele SC2009-5414/19.03.2009 şi 8687/28.04.2009 către CNI, şi finanţarea şi construirea unei săli de sport multifuncţionale (structură mobilă, flexibilă), tot pe acest amplasament.
În 25 noiembrie 2009, Gurvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţie "Bazin de înot olimpic - bd. Iosif Bulbuca, municipiul Timişoara, judeţul Timiş" din cadrul Programului "Bazine de înot", realizat prin Compania Nationala de Investitii "C.N.I." - S.A., prin Hotărârea de Guvern nr. 1459 din 25.11.2009.
Lucrurile s-au oprit în această fază.

Timişoara / Mica Vienă experimentează PoTart

În data de 20 august 2011 (sâmbătă) pe parcursul intregii zile, în cadrul proiectului “Timişoara - Mica Vienă” desfăşurat în Piaţa Unirii din Timişoara, aRtelier de idei impreuna cu Primăria Timişoara organizează o expozitie de PoTart.
Lucrarile care fac obiectul expozitiei sunt realizate de aRtelier de idei – Timisoara, Centrul de zi pentru persoane varstnice Sf. Arh. Mihail si Gavril - Timisoara, Centrul de zi pentru persoane varstnice Sf. Constantin si Elena - Timisoara, Caminul pentru varstnici – Timisoara, Centrul de zi Alzheimer – Timisoara, Centrul pentru copii cu dizabilitati „Podul lung” – Timisoara, Centrul de zi pentru copii Sf. Nicolae – Timisoara.
Intre orele 11 si 13 ale aceleasi zile si in aceeasi locatie, se propune o actiune cu scop recreativ, care consta in desfasurarea unui aRtelier de PoTart in care bunici si copii vor experimenta impreuna aceasta tehnica.
aRtelierul de PoTart are caracter GRATUIT, iar copiii si bunicii vor pleca acasa cu lucrarile realizate.
O alăturare de polistiren (Po), materiale textile (T) şi dorinţa de a face (PoT) artă.
PoTart este un concept novator care pe lângă merite estetice deosebite are şi avantajul de a fi o formă de artă accesibilă oricarei vărste.
Un exerciţiu de formă şi culoare cu rezultate spectaculoase şi cu proprietăţi extraordinare de relaxare.
In caz de timp nefavorabil actiunea se va reprograma pentru o alta zi.

Timişoara / Sala Olimpia se pregăteşte pentru mileniul 3

Prin HCL nr 277/26.07.2011, Consiliul Local Timişoara a aprobat Studiul de fezabilitate privind reabilitarea şi extinderea Constantin Jude.
Lucrările care se vor executa sunt necesare pentru alinierea la standardele europene a criteriilor de funcţionare a sălii de sport.
In acest sens se propune o extindere a sălii, cu încă un etaj, unde se amenajează spaţii pentru comentatori radio şi tv, sală multi-media, sală de conferinţe de presă, birouri. Lucrarea se va executa pe verticală, peste terasa existentă din faţada posterioară.
Zona de intrare se modifică complet, se montează turnicheţi, se amenajează zonă de garderobă pentru spectatori, grupuri sanitare se refac. În tribune vor fi amenajate locuri pentru persoanele cu dizabilităţi.
Se prevede schimbarea tâmplăriei şi a geamurilor de la faţada principală, înlocuindu-se cu un perete tip cortină, pe structură metalică cu tâmplărie de aluminiu şi geam termopan, precum şi înlocuirea intrărilor laterale.
Se vor amenaja grupurile sanitare, vestiarele, garderoba pentru spectatori, camera păstrare obiecte reţinute de organele de pază, spaţii tehnice, tribunele. Se va realiza un sistem de climatizare, ventilatie. Se are în vedere modernizarea sistemului de sonorizare, instalaţiile electrice şi cele de iluminat.
Studiul de fezabilitate mai prevede: amenajare sală de forţă; crearea unui sistem nou de acces în Sala Constantin Jude; reţea date voce; sistem wireless; sistem de supraveghere video; refacere acoperis; reabilitarea inelului de alimentare în caz de incendiu; locuri de parcare pentru autoturisme şi pentru autocare, zone verzi.
Sala Constantin Jude a fost realizată în anul 1968 şi beneficiază de toate utilităţile existente în zonă: apă potabilă şi menajeră, canalizare, racord la reţeaua de termoficare şi de electricitate, racord telefonic şi cablu TV.
Datorită capacităţii şi amplasamentului sala “Olimpia” este uşor accesibilă din toate părţile oraşului, a găzduit unele din cele mai importante evenimente sportive şi artistice la nivel local şi regional.

Timişoara / Voievodul Ţiganilor se dă în spectacol în Parcul Rozelor

Ca şi în anii trecuţi şi în acest final de august iubitorii de operă pot participa la Festivalul în aer liber de Operă şi Operetă organizat de Primăria Municipiului Timişoara, Opera Naţională Română din Timişoara, şi Casa de Cultură a Municipiului, cu finanţarea Consiliului Local al Municipiului Timişoara.
Editia din acest an, a VII-a a Festivalului, aduce ca noutate desfăşurarea spectacolelor pe perioada a două weekend-uri, între 19-21 august şi respectiv 26-28 august 2011.
Spectacolele vor fi susţinute de orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara, cu începere de la ora 20.30 , pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor, după următorul program:
- vineri, 19 august 2011, opera TRAVIATA de G. Verdi
- sâmbătă, 20 august 2011, opereta VOIEVODUL TIGANILOR de J. Strauss
- duminică, 21 august 2011opera TURANDOT de G. Puccini.
Pe tot parcursul festivalului accesul publicului este gratuit.

Timişoara / Întreprinzătorii bănăţeni sunt cei mai nemulţumiţi din ţară de fiscalitatea excesivă

In functie de apartenenta regionala a IMM-urilor, se constata anumite diferentieri interesante faţă de problemele cu care se confruntă, după cum a reieşit în urma anchetei realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR):
*proportiile IMM-urilor pentru care diminuarea cererii interne constituie o problema majora sunt mai ridicate in regiunea Nord Vest si mai scazute in Vest (53,95)%;
*fiscalitatea excesiva este semnalata ca una din principalele dificultati la 56,58% dintre intreprinderile din Vest si la 42,80% din IMM-urile regiunii Sud Vest;
*in Bucuresti-Ilfov intalnim cele mai multe organizatii care reclama nivelul ridicat al coruptiei (47,11%), amploarea birocratiei (50,83%), controalele excesive (40,08%) si dificultatile intampinate in obtinerea consultantei si trainingului necesar firmei (6,61%);
*intarzierile la incasarea facturilor de la companiile private sunt resimtite cel mai frecvent in organizatiile din Vest (36,84%) si mai rar in firmele din regiunea Nord Vest (10,38%);
*ponderea IMM-urilor afectate de costurile ridicate ale creditelor este mai ridicata in regiunea Vest (36,84%) si mai scazuta in Nord Vest (15,85%);
*cele mai numeroase unitati economice care se confrunta cu problema inflatiei sunt in regiunea Nord Vest (71,04%), iar cele mai putine in regiunea Sud Vest (29,22%);
*cresterea nivelului cheltuielilor salariale este mai des indicata in firmele din Centru (28,93%) si mai rar intalnita in randul companiilor din regiunea de Sud Vest (15,64%).

România / Începe programul Rabla tractoarelor

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate va porni în 25 august 2011 cu înscrierea şi validarea producătorilor, iar în 12 septembrie 2011 pentru proprietarii de utilaje agricole.
Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu organizează în perioada 25 august - 05 septembrie 2011 sesiunea de înscriere în vederea validării producătorilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.
De asemenea, în perioada 12 septembrie - 10 noiembrie 2011, proprietarii de tractoare şi maşini agrigole autopropulsate se pot înscrie în acest Program.
Valoarea Programului pentru 2011 este de 51.608.000 lei. Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 lei, fără ca aceasta să depăşească 40% din preţul de achiziţie, preţ care nu include TVA, al tractorului nou sau al maşinii agricole autopropulsate noi.
Solicitanţii eligibili în program sunt:
producători agricoli care deţin în proprietate tractoare şi/sau maşini agricole autopropulsate uzate înmatriculate/înregistrate pe numele lor: persoane fizice şi moştenitorii acestora, precum şi persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrate în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, Registrul naţional al exploataţiilor, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole şi/sau deţin, cresc ori exploatează animale, după caz, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare;
persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008;
persoane juridice române care deţin în proprietate tractoare şi/sau maşini agricole autopropulsate uzate înmatriculate/înregistrate pe numele lor: unităţi administrativ-teritoriale, unităţi şi instituţii de învăţământ, unităţi aparţinând cultelor recunoscute în România, instituţii publice, operatori economici şi organizaţii neguvernamentale.
Programul vizează atingerea următoarelor obiective de protecţie a mediului de interes general:
a) diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament de la tractoarele şi maşinile agricole autopropulsate uzate;
b) diminuarea efectelor poluării solului şi apei cauzate de scurgerile de substanţe periculoase de la tractoarele şi maşinile agricole autopropulsate uzate;
c) prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.
Lista producătorilor validaţi în Program se publică pe pagina de internet a Administraţiei Fondului pentru Mediu: www.afm.ro.

România / Taxe, impozite şi amenzi - plătite pe internet

Ministerul Finanţelor Publice a dezvoltat, în colaborare cu instituţiile de credit, un sistem simplificat pentru plata impozitelor şi taxelor, în relaţia cu bugetul general consolidat, pentru persoanele fizice care sunt clienţi ai acestora, fără perceperea de comisioane bancare.
Cetăţenii pot accesa serviciile acestui sistem prin internet banking sau la ghişeele băncilor utilizând o aplicaţie, pusă la dispoziţie de M.F.P., cu ajutorul căreia pot completa documentul de plată. Această aplicaţie va fi pusă la dispoziţia cetăţenilor şi pe site-ul www.mfinante.ro.
Prin intermediul acestui sistem simplificat cetăţenii pot obţine informaţii legate de tipul obligaţiilor de plată şi instituţiile publice beneficiare fără a mai fi necesar să cunoască toate detaliile legate de coduri IBAN ale conturilor de venituri bugetare sau coduri fiscale ale instituţiilor publice.
Acest sistem oferă posibilitatea cetăţenilor de a plăti impozite şi taxe (ex: impozitul pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, taxe consulare, impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport etc), inclusiv amenzi, către orice primărie, indiferent de judeţul în care aceasta este localizată.
Începând cu data de 18 august 2011 sistemul va fi operaţional pentru clienţii Băncii Comerciale Române, urmând ca din luna septembrie să fie operaţional şi pentru clienţii CEC şi Bancpost.
Cele trei instituţii de credit vor oferi servicii pentru aproximativ 8 milioane de clienţi persoane fizice.

Timişoara / Boitarul cu pasiuni automobilistice

În timp ce executau serviciul de patrulare pe raza oraşului Recaş, poliţiştii l-au depistat, în data de 17.08.2011, pe R. Florin, de 19 ani, din localitatea Giarmata, judeţul Timiş, dat în urmărire naţională deoarece pe numele său exista un mandat de arestare preventivă.
În fapt, acesta a sustras, în perioada 07.01.2010-20.03.2010, patru autoturisme din municipiul Timişoara prin folosirea de chei potrivite, iar Judecătoria Timişoara a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă la data de 16 aprilie 2010 pentru comiterea infracţiunii de furt calificat fiind dat în urmărire naţională.
Din verificările efectuate de poliţişti, acesta lucra ca boitar (ajutor de cioban) la o stână din judeţul Caraş-Severin şi a venit în localitatea Recaş să viziteze o rudă.
Suspectul fost reţinut pentru 24 de ore şi a fost prezentat astăzi instanţei de judecată care a confirmat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său.
Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea activităţii infracţionale.

Timişoara / Aurel Spintecătorul de Mehedinţi, acuzat oficial de omor

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de omor calificat împotriva lui M. Aurel, de 33 de ani, din Broşteni, judeţul Mehedinţi.
În fapt, acesta a recunoscut în faţa anchetatorilor că a ucis în noaptea de 14/15.08.2011, o femeie cu care anterior întreţinuse relaţii sexuale contra cost.
În ziua de 17 august a avut loc o conducere în teren în care suspectul a indicat poliţiştilor cum a comis infracţiunea.
M. Aurel, se află în stare de arest preventiv, deoarece în cursul zilei de 16.08.2011 a agresat trei femei, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de tentativă la omor calificat.
În cauză se vor continua cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a bărbatului.
***
Procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au dispus prin ordonanta din data de 18.08.2011 inceperea urmaririi penale fata de numitul MÂNDRILĂ AUREL in cauza avand ca obiect comiterea infractiunii de omor calificat din data de 15/16.08.2011, fata de o persoana de sex feminin in varsta de aproximativ 42 ani(cunoscuta ca prostituata).
Aceasta cauza a fost inregistrata pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis si din primele cercetari a rezultat ca a fost identificat cadavrul acesteia pe o strada din municipiul Timisoara. In prezent, Mândrilă Aurel este arestat intr-o alta cauza, aflata tot pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, privind agresarea a trei femei in Timisoara la data de 16.08.2011.
Din cercetarile efectuate pana in prezent au rezultat indicii in temeiul carora s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de MÂNDRILĂ AUREL sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat. Pe parcursul zilei de astazi, 18.08.2011, acesta a fost audiat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, care au dispus efectuarea in cauza a unei expertize ADN, inculpatul fiind de acord cu recoltarea probelor necesare administrarii acestei probe.
De asemenea, procurorii administreaza probe pentru identificarea si audierea persoanelor de pe traseul pe care s-ar fi aflat inculpatul la data comiterii faptei, fiind solicitate, totodata, institutiilor abilitate informatii si suportii de memorie externa ce contin inregistrarile camerelor de supraveghere aflate pe traseul mentionat.
MÂNDRILĂ AUREL este arestat preventiv in cauza avand ca obiect agresiunile exercitate asupra a trei persoane de sex feminin, ce au avut loc la scurte intervale de timp, in cursul zilei de 16.08.2011 si s-au petrecut pe strada, in municipiul Timisoara.
In acea cauza, cercetarile efectuate in cauza de catre ofiterii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Timis - Serviciul Investigatii Criminale, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Timis au dus la identificarea numitului MINDRILA AUREL, fata de care s-a inceput urmarirea penala sub aspectul infractiunii de tentativa de omor calificat.
Potrivit probatoriului administrat in cauza respectiva, a rezultat ca, in data de 16.08.2011, inculpatul Mândrilă Aurel se deplasa pe o strada din municipiul Timisoara si, in jurul orelor 12, a atacat-o pe victima A.R., in varsta de 23 ani. Acesta mergea in spatele victimei, iar in momentul in care a ajuns in dreptul acesteia, a atacat-o cu un cutit in zona abdomenului. Potrivit constatarii medico - legale victima A.R., a fost agresata de invinuit cu un cutit si a fost supusa unei interventii chirurgicale. Leziunile produse i-au pus in pericol viata.
In acelasi mod , inculpatul a agresat si victimele V.I.L. in varsta de 23 ani si L.I.C. in varsta de 44 ani, care sunt in prezent in cursul investigatiilor medicale, urmand a fi examinate din punct de vedere medico-legal.
In conformitate cu datele rezultate din cercetari, mobilul faptelor l-ar fi constituit gelozia, determinata de imprejurarea ca invinuitul Mândrilă Aurel ar fi fost parasit de prietena, iar agresarea persoanelor de sex feminin ar fi reprezentat ,,razbunarea sa``, in raport cu aceasta imprejurare.

miercuri, 17 august 2011

România / Fost absolvent al Facultăţii de Medicină de la Timişoara, ministru al Sănătăţii

Medicul bihorean Ritli Ladislau (UDMR) a depus, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Sănătăţii, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.
'Ladislau Ritli este cadru universitar la Universitatea din Oradea, este şef clinică pediatrie şi director medical la Spitalul Municipal; a terminat Facultatea de medicină la Timişoara, şi-a luat doctoratul la Universitatea Carol Davila din Bucureşti, are 43 de lucrări publicate', a afirmat premierul apreciind că experienţa practică şi didactică îl recomandă pe acesta pentru funcţia de ministru al Sănătăţii.

Timişoara / 2 autocisterne cu păcură, confiscate de la bulgari

Inspectorii vamali de la echipele mobile din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara au descoperit şi reţinut, în vederea confiscării, 48 270 kg pacura si doua autocisterne, în valoare de aproximativ 164 900 euro.
Inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile ale Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara au oprit în trafic doua autocisterne ce transportau, conform documentelor insotitoare, ulei lubrifiant aditiv. Autocisternele se deplasau pe ruta Slovacia-România-Bulgaria, având ca destinaţie finală o societate comercială din Sofia, Bulgaria.
Ca urmare a efectuarii analizei de risc, tinand cont de informatiile detinute despre transporturi similare, inspectorii vamali au decis efectuarea unui control asupra bunului transportat, descris, conform certficatului de calitate prezentat, ca fiind ulei lubrifiant aditiv.
In urma controlului documentar si fizic a fost identificat in compartimentul de marfa un lichid limpede uleios, de culoare galben-verzui, cu miros caracteristic de produs petrolier, fapt ce a determinat echipa de control sa preleveze probe ale produsului si sa solicite Laboratorului Vamal Central din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor sa efectueze analizele necesare in vederea determinarii caracteristicilor fizico-chimice si incadrarea tarifara a produsului in cauza.
Conform certificatului de analiza primit de la laborator s-a stabilit ca produsul este pacura (produs accizabil al carui transport se face sub acoperirea unui document administrativ de insotire - DAI), fapt ce a determinat sanctionarea transportatorului cu amenda contraventionala de 100 000 lei precum si confiscarea celor 48 270 kg pacura si a mijloacelor de transport.

Timişoara / Tată de 35 de ani şi fiică de 6 ani, spânzuraţi în podul casei la Jimbolia

În jurul orei 10, poliţiştii au fost sesizaţi prin intermediul apelului de urgenţă despre faptul că două persoane au fost găsite spânzurate în podul locuinţei.
La faţa locului a ajuns un echipaj medical care a constatat decesul lui Romulus F., de 35 de ani, şi al fiicei sale F.R., de 6 ani, ambii din Jimbolia.
În urma cercetării nu a fost descoperit nici un bilet de rămas bun prin care să fie justificat gestul vicimelor. Poliţiştii au descoperit la locul faptei un singur scaun, victimele aflându-se una lângă cealaltă..
Trupurile neînsufleţite ale celor doi au fost transportate la morga spitalului din Jimbolia, pentru efectuarea necropsiei.
Din primele verificări, oamenii legii exclud posibilitatea comiterii vreunei fapte penale, în cauză fiind deschisă o anchetă pentru a stabili împrejurările în care a avut loc evenimentul.

Timişoara / 11 ani de CAMEX, 300 de arhitecţi şi urbanişti

Intre 6 si 8 octombrie, CAMEX sarbatoreste 11 ani de prezenta la Timisoara printr-o serie de evenimente „business to business” dedicate pietei constructiilor, organizate in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ordinul Arhitectilor din Romania. Cu acest prilej, la Timisoara sunt asteptati in jur de 300 de arhitecti si urbanisti din Vestul tarii.
Programul aniversar CAMEX de la Timisoara cuprinde trei sectiuni de referinta: Expozitia CAMEX (6-8 octombrie), Conferinta „Management urban pentru un oras competitiv” (6 octombrie) si Conferinta de arhitectura „Interioare din Timisoara” (7 octombrie). Cele doua conferinte cu public format exclusiv din specialisti sunt axate pe trei domenii de importanta majora in contextul dezvoltarii regionale durabile: constructii, arhitectura si urbanism.
Conferinta „Management urban pentru un oras competitiv” ofera urbanistilor si antreprenorilor in constructii o perspectiva asupra Timisoarei – capitala culturala europeana. Conferinta dezvolta subiecte precum: management urban in Timisoara; reabilitarea termica si reabilitarea cladirilor istorice in Timisoara; rolul infrastructurii in dezvoltarea
urbana; consultanta si fonduri structurale pentru dezvoltare urbana; GIS – instrument al manegement-ului urban; politicile de terenuri in vestul tarii; dezvoltare regionala durabila in Banat; strategia Europa 2020, pentru o crestere “inteligenta si ecologica”.
Conferinta de arhitectura „Interioare din Timisoara” moderata de Arh. Vlad Gaivoronschi, presedintele OAR Filiala Timis, include subiecte de actualitate precum: arhitectura de interior, design, mobilier si amenajari interioare, cele mai bune proiecte din Timisoara, finisaje, sisteme profesionale, produse performante, solutii. Conferinta ii are ca invitati pe arhitectii Maja Baldea si Claudiu Toma, din cadrul “Parasite Studio”, cel mai premiat biroul de arhitectura din Romania la categoria “Interioare”. Cei doi arhitecti vor prezenta proiectul“White apartment” ( premiul pentru Design Interior la Anuala Timisoareana de Arhitectura 2008, nominalizat pentru “Best Interior Architecture” la Bienala
de Arhitectura Bucuresti 2008) si proiectul “Blackbox” (premiul pentru Design Interior la Anuala Timisoareana de Arhitectura 2010, premiul II “Insign Award”).
CAMEX Timisoara 2011 garanteaza companiilor din industria constructiilor accesul in interiorul comunitatii specialistilor si al administratiei publice din vestul tarii si faciliteaza realizarea de contacte pentru investitii. Totodata, evenimentele CAMEX din acest an promoveaza investitiile care sustin Timisoara in cursa pentru titlul de capitala
culturala europeana si antreprenorii care au reusit sa tina piept crizei.
In cei peste 10 ani de traditie pe piata din vestul tarii, CAMEX s-a bucurat de prezenta a peste 1.300 de companii, printre care s-au numarat toti liderii industriei constructiilor din Romania. Peste 77.000 de timisoreni au vizitat expozitia pana in prezent, luand in permanenta contact cu noutatile din domeniul constructiilor.
Programul de vizitare al expozitiei si programul conferintelor 6 – 8 octombrie|, între orele 9 – 18. Mai multe detalii pe www.camex.ro.

Timişoara / Aurel, Spintecătorul de Mehedinţi

În urma cercetărilor, poliţiştii au constatat faptul că M. Aurel, este suspect de comiterea celor trei agresiuni săvârşite pe raza municipiului Timişoara, în ziua de 16 august asupra Luciei V.I., de 24 de ani, L. Irina, de 45 de ani şi A. Ruxandra, de 23 de ani.
În funcţie de numărul de îngrijiri medicale care vor fi stabilite pentru vătămările suferite de V.I. Lucia şi L. Irina, de 45 de ani, se va stabili încadrarea juridică, iar cercetările vor fi extinse şi faţă de aceste agresiuni.
Suspectul urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

marți, 16 august 2011

Timişoara / Femei înjunghiate pe stradă de un nebun în plină zi

Poliţiştii din cadrul Secţiei 4 Poliţie împreună cu un echipaj al Poliţiei Locale au reuşit, la data de 16 august 2011, depistarea unui bărbat suspect că a înjunghiat o femeie.
În jurul orei 18.10, V. I. Lucia se afla la plimbare cu câinele său pe Bulevardul Cetăţi din Timişoara când o persoană a venit din spate şi i-a aplicat o lovitura.
Poliţiştii se aflau în patrulare pentru depistarea unei persoane suspecte că în cursul acestei zile ar fi înjunghiat o femeie care se deplasa de Calea Circumvalaţiunii, când au fost dirijaţi prin staţia de emisie-recepţie să se deplaseze pe Bulevardul Cetăţii deoarece o persoană a fost înjunghiată în stradă, fără a fi deposedată de vreun bun.
Un echipaj de poliţie s-a deplasat la victimă, iar celelalte patru echipaje au încercuit zona.
Aceştia au observat un bărbat care având un cuţit asupra lui atacase persoana în cauză. Datorita faptului ca acesta a incercat sa fugă de la locul faptei, a fost urmărit fără a fi folosit armamentul din dotare, imobilizat şi încătuşat. Asupra sa au fost găsite mănuşi de plastic şi un cuţit cui care se presupune că a fost folosit şi la înjunghierea altor victime.
Numitul, Mândrilă Aurel , în vârsta de 33 ani, din satul Lucşa de Jos, jud. Mehedinţi, a recunoscut faptul că în cursul zilei de astăzi a mai înjughiat şi alte femei.
Suspectul este cunoscut în rândul poliţiei, acesta fiind condamnat anterior pentru comiterea unei alte fapte penale.
V. I. Lucia a fost transportată la Spitalul Municipal Timişoara în vederea acordării de îngrijiri de specialitate.

Timişoara / Casa căsătoriilor, stării civile şi de evidenţa populaţiei

Pentru a oferi servicii de calitate beneficiarilor de servicii de stare civilă şi de evidenţa populaţiei, Primăria Municipiului Timişoara a realizat un nou sediu pentru desfăşurarea acestor activităţi, situat într-o locaţie centrală pe str. Mihai Eminescu nr. 11, compus dintr-o clădire nouă şi o clădire reamenajată.


În acest moment, există mai multe locaţii unde se desfăşoară serviciile de stare civilă şi de evidenţa populaţiei (eliberarea de cărţi de identitate pe str. Andrei Mocioni, oficierea căsătoriilor la Iulius Mall, certificate de naştere şi de deces la Primărie), toate fiind spaţii neadecvate desfăşurării unor servicii de calitate.
Noua investiţie constă din: construirea unei clădiri noi (S+P+1) ca sediu pentru serviciile de evidenţa persoanei (eliberare cărţi de identitate, de certificate de deces, de certificate de naştere, de certificate de căsătorie) şi reamenajarea clădirii existente ca spaţiu pentru oficierea căsătoriilor. Costurile lucrărilor la cele două imobile, precum şi amenajările exterioare este de circa 5 milioane de lei.
De serviciul de eliberare cărţi de identitate beneficiază nu doar timişorenii, ci încă 25 de comune cu satele aferente, din judeţul Timiş.